Rusya'dan Ukrayna'ya çağrı: "Dürüst bir anlaşmaya hazırız"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile çatışma alanındaki "yeni gerçekliklere" dayanan, Rusya'nın güvenlik çıkarlarını temel alan dürüst bir anlaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova'da bir otelde, yabancı ülkelerin büyükelçileriyle bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele alan bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrasında gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanı, bugünkü Ukrayna meselesinin Batı'nın uzun yıllar devam eden hazırlıklarının sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Lavrov, Ukrayna konusunda Batı'nın mümkün olduğu kadar çok ülkeyi Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin 10 maddelik barış planına dahil etmek için özel olarak çalıştığını söyledi.

Lavrov, bu planın, Rusya'nın teslim olmasını ve 1991 sınırlarına geri gitmesini içeren bir ültimatom olduğunu kaydetti.

İsviçre'de barış konferansı planlandığını hatırlatan Lavrov, Rusya'nın bu konferansta olmayacağını dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Sahtekarlıkla herkesi bu etkinliğe çekmeye çalışıyorlar. Amaç 140 ülkeden delegasyon toplamak" ifadelerini kullandı.

Lavrov, her ülkenin üzerinde çalışmak istediği konuyu seçebileceği için barış formüllerinin asgari düzeyde olacağını belirtti ve bu yöntemlerle sadece aile fotosu alınmaya çalışılacağını kaydetti.

Zelenski'nin istediği İsviçre'deki barış zirvesine katılmama konusunda kimseye baskı yapmadıklarını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, "Meklektaşlarımıza (Büyükelçilere) her şeyi anlattık. Biz, Batı'nın bizim düzenlediğimiz etkinliklere katılımını engellemeye çalıştığı gibi diğer ülkelerin zirveye katılımını yasaklamayacağız. Bizim böyle alışkanlıklarımız yok" dedi.

Lavrov, Ukrayna ile barış müzakerelerinde İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmelerde şans olduğunu, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD'nin desteğiyle bu şansın kaybedildiğini ifade etti.

Lavrov, o zamandan beri çatışma alanındaki "yeni gerçekliklerin" durumu belirlediğini dile getirirken, "Her şeyden önce Rusya'nın güvenlik çıkarlarını temel alan, yeni gerçekliklere dayanan, Ukrayna dahil diğer ülkelerin güvenlik çıkarlarını da dikkate alacak dürüst bir anlaşmaya elbette hazırız" şeklinde konuştu.