Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: "BMGK genişletilmelidir"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin katılması ile birlikte genişlemesini desteklediklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Sergey Lavrov, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, küresel reform planı hakkında açıklamalarda bulundu.

Lavrov, dünyanın artık çok kutuplu bir konumda olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

Bugün, artan küresel zorluklar ve tehditler karşısında, modern gerçekleri yansıtmayan çok taraflı mimarinin reformuna ihtiyaç var. Küresel yönetim kurumlarının reformu yönündeki çalışmalar durakladı. Batılı ülkeler hakimiyetini korumaya çalışıyor. Washington, G20 liderlerinin 2010'da yaptığı anlaşmaların uygulanmasını sabote ediyor.

Batı’nın Ukrayna’ya yaklaşık 250 milyar dolar para gönderdiğini vurgulayan Lavrov, dünyanın yoksullukla mücadele eden ülkelerine yapılan yardımların ise yetersiz olduğunun altını çizdi.

Bakan Lavrov, BMGK’nın reformu ve gelişmekte olan ülkelerin de BMGK’deki karar alma sürecinde söz sahibi olması gerektiğini belirterek “BMGK'nin 15 üyesinden 6'sı Batı'yı temsil ediyor. Bu yapının genişlemesini ancak Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan ülkelerin katılımıyla destekleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Sergey Lavrov, BRICS’in G20 ülkeleri ile ilişkileri güçlendirme yolunda önemli adımlar atacağını da sözlerinde ekledi.