Polonya Tarım Bakanı Seckerski: "Ukrayna bizi AB'nin tahıl pazarından çıkmaya zorluyor"

Polonya Tarım Bakanı Czeslaw Seckerski, Avrupa Birliği’nin (AB) Kiev’e uyguladığı ticaret politikasını serbest duruma getirmesiyle birlikte Ukrayna’nın Polonya’yı Avrupa tahıl pazarının dışında bırakmaya çalıştığını söyledi.

Radyo Wnet’e son dönemde yaygınlaşan çiftçi protestolarına yönelik açıklamalarda bulunan Polonya Tarım Bakanı Czeslaw Seckerski, “Ukrayna bizi Avrupa’daki tahıl pazarından çıkmaya zorluyor” şeklinde konuştu.

Bu konunun çözümü için 2023 yılında tarım ürünleri de dahil olmak üzere Ukrayna’dan gümrüksüz ürün ithalatını 1 yıl daha uzatma kararı alan AB’nin adım atması gerektiğine işaret eden Seckerski, Ukrayna’dan kontrolsüz ürün ithalatı sorununu çözmek için AB Komisyonu ve Ukrayna ile devam eden müzakerelere dikkat çekti.

Polonyalı çiftçiler, 9 Şubat Perşembe günü Ukrayna sınırında geniş çaplı protesto gösterilerine başladı ve sınır geçişlerini kapattı.

İlerleyen günlerde protestocu çiftçiler, Ukrayna sınırında bulunan Dorohuske köyünde kamyonlarda yüklü olarak bulunan tahılları boşalttı.

Bu olayların ardından Polonya Tarım Bakanlığı, Ukrayna’dan gelip Polonya toprakları üzerinden diğer AB ülkelerine geçen tüm tahılların topluluk kalite standartlarına uygunluğunu kontrol etmeyi planladığını açıkladı.

Bakan Seckerski, aralık ayının sonunda AB’nin olası ceza içeren tedbirlerine rağmen Varşova’nın Ukrayna’dan tahıl ithalatı yasağını sürdüreceği uyarısında bulunmuştu.

Daha önce AB, Ukrayna’dan Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’ya buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumu olmak üzere dört çeşit tahıl ve yağlı tohum ithalatına yönelik olarak 15 Eylül 2023 tarihinde sona eren yasağı uzatmayı reddetmişti.