Polonya Dışişleri Bakanı'ndan kritik açıklama: "Bazı NATO ülkeleri Ukrayna'ya asker gönderdi"

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, ülkenin NATO'ya katılımının 25. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ve Sejm RP adlı YouTube kanalında yayımlanan bir programda, bazı NATO ülkelerinin Ukrayna'ya asker gönderdiğini itiraf etti.

Sikorski, programda yaptığı açıklamada, "bazı politikacıların aksine" hangi ülkelerin asker gönderdiğini açıklamayacağını belirtirken, "NATO'dan askerler zaten Ukrayna'da" iddiasında bulundu.

Bir gün önce yaptığı açıklamada, NATO güçlerinin Ukrayna'da bulunmasının "düşünülemez bir plan olmadığını" söyleyen Sikorski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Batılı ülkelerin askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi olasılığına ilişkin girişimini takdir ettiğini belirtmişti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise Polonya'nın NATO birliklerinin transferi için büyük bir havaalanı inşa etmesi gerektiğini ekledi.

ABD'nin Kiev'e yardım etmemesi nedeniyle Avrupa'nın Ukrayna'ya asker göndermeyi tartıştığını belirten İngiliz Daily Express Gazetesi'nin haberinde, "Aslında sorun şimdi daha vahim çünkü ABD geri çekildi ve yardım etmeyi bıraktı. Avrupa şimdi korkunç bir ikilemle karşı karşıya. Ya Ukrayna'nın cephanesinin tükenmesini izleyecek, ya da Ukrayna'ya doğrudan yardım etmek zorunda kalacak" ifadelerine yer verilmişti.

ABD merkezli Dış İlişkiler Konseyi üyesi ve eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eski Avrupa danışmanı Charles Kupchan ise Alman gazetesi Berliner Zeitung'a verdiği demeçte, Kuzey Atlantik İttifakı'nın Rusya ile askeri çatışma riskinin yüksek olması nedeniyle Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini söyledi.

Kupchan, "Çatışmanın başlangıcından bu yana NATO üyesi ülkeler, ittifak ile Rusya arasında gerilimin tırmanmasını ve doğrudan çatışmayı önlemek için makul ölçüde dikkatli davrandılar. Bu nedenle Fransız, Polonyalı ya da Alman birliklerinin cepheye gönderilmesini beklemiyorum" dedi.