Ukrayna savaşı Rusya'yı eski tanklarını yenilemeye itti

Rusya, Ukrayna ile devam eden savaşta 3.000’den fazla tankını kaybetmesinden sonra envanterindeki eski tanklarını yenileme kararı aldı.

Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal etmesi ile başlayan savaş yüzünden envanterinde bulunan 3.000’den fazla tankı kaybetmesi eski tanklarını yenilemeye itti. Reuters tarafından yapılan habere göre Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), Rusya’nın Şubat 2022’deki işgalinden bu yana Ukrayna’nın da ağır kayıplar yaşadığını ancak Batılı askeri ikmallerin kaliteyi artırırken stokları korumasına olanak sağladığını belirtti.

Savunma analistleri için önemli bir araştırma aracı olan IISS’in yıllık Millitary Balance araştırmasına göre geçen yıl 1.120 tank da dahil olmak üzere birçok modern tankın kaybından sonra bile Rus ordusunun Ukrayna’nın yaklaşık iki katı kadar tankı mevcut. Enstitü’nün Askeri Yeteneklerden Sorumlu Kıdemli Üyesi Henry Boyd, Rusya’nın envanterini idame ettirme konusunda başarılı sayılabileceğini söyledi.

Rusya’nın geçtiğimiz yıl yaklaşık 1.000 ila 1.500 tankı daha hizmete soktuğu tahmin ediliyor. Ancak bunlardan en fazla 200’ünün yeni üretildiği ve büyük çoğunluğunun yenilenmiş eski modellerden oluştuğu iddia edilmekte. Buna ek olarak Moskova’nın binlerce eski tankı depodan çıkararak bazen ayda 90 tanka ulaşabilen bir oranda yenileme gerçekleştirebildiği belirtilmekte.