Alar Karis: "AB ve NATO'nun 'aktif hibrit savaş' gerçeğini kabul etmesi gerekiyor"

Estonya Devlet Başkanı Alar Karis, Politico’da yayımlanan bir yazısında NATO ve AB’nin barış zamanındaymış gibi davranmaması gerektiğini aktardı.

Avrupa ile Rusya’nın anlayış olarak birbirlerinden farklı iki varlık olduğu önermesiyle yazısına başlayan Alar Karis, Moskova’nın emperyalist bir mantaliteyle sınırlarını genişletmeyi başarı kriteri olarak belirlediğini aktardı.

Buna dayanarak Ukrayna’nın işgaline şaşırmadıklarını belirten Devlet Başkanı, “korunmayan her şeyi ele geçirdiğini” söylediği Rusya’nın sıradaki hedefinin Avrupa olduğunu ve bundan dolayı hiçbir şeyin korumasız bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Rusya’nın “kültürel DNA’sının” Batı medeniyetiyle uyuşmadığını yazan Karis, Vladimir Putin’in Ukrayna’nın işgali ile ulusararası toplumun Kuzey Kore ve İran gibi otoriter liderlere sahip ülkelere karşı tutumunu test ettiğini belirtti.

Karis, Avrupa’nın bir bütün olarak Rusya’dan büyük olduğunu ve NATO ile Avrupa’nın savaşmadan barışa ulaşabileceğini söylese de bir hibrit savaşın sürmekte olduğunu vurguladı.

AB’nin savunma mimarisinin güçlendirilmesi gerektiğini ileri süren Devlet Başkanı, Brüksel fonlarının artırılmasının önemine değindi.

Alar Karis, sözlerini Avrupa ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 0,25’ini ayırmaları halinde Ukrayna’nın savaşı kazanacağını aktararak bitirdi.