Pakistan'da eski Başbakan İmran Han ve eşine yolsuzluk suçlaması

Pakistan’da Yolsuzlukla Mücadele Dairesi, İmran Han’ın iktidarda olduğu sırada emlak kralı Malik Riaz ile yaptığı anlaşmayla, hazineyi 239 milyon dolardan fazla zarara uğrattığını iddia ediyor.

Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han ve eşi Buşra Bibi, savcılık tarafından yaklaşık 236 milyon dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumu, İmran Han ve eşinin 2020 yılında bir emlak kralına yaklaşık 236 milyon dolarlık krediyi serbest bırakması karşılığında kendilerine bir eğitim kurumu inşa etmek amacıyla milyarlarca rupi değerinde bir arazi verildiğini iddia ediyor.

İmran Han ve eşi ise bu iddiaları reddediyor.

Yolsuzlukla Mücadele Durumu, İmran Han hakkında 2023 yılında soruşturma başlatmış ve eski başbakan El Kadir Üniversitesi Vakfı ile ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklanmıştı. Ancak tutuklama kararı daha sonra üst mahkeme tarafından iptal edilmiş ve siyasi lider hakkında kefaletle serbest bırakılma kararı çıkarılmıştı.

Pakistan mahkemeleri İmran Han’ı, eşi Bibi ile gayri meşru evlilik yaptığı suçlamasıyla yedi yıl hapis cezası da dahil olmak üzere dört davada mahkum etmişti.

Eski kriket yıldızı ve Başbakan İmran Han ve eşi, Ocak 2024’te de devlete ait hediyelerin yasa dışı satılmasıyla ilgili bir davada 14'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Karar, Han'ın devlet sırlarını paylaşmaktan 10 yıl hapis cezası almasından bir gün sonra gelmişti.