Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ekonomik kurtarma paketinin ardından üçüncü dönemine başlıyor

Üçüncü dönemine başlayan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, haftaya önemli miktarda yeni finansmanla gireceğini duyurdu. Ancak uzmanlar ekonomik krizden çıkış yolunun hala uzun ve çetin olacağını söylüyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi bu hafta üçüncü dönemine büyük miktarda yeni finansman desteğiyle başlıyor ancak uzmanlar ekonomik krizden çıkış yolunun hala uzun ve çetin olacağını söylüyor.

Aralık ayında Sisi, görece bilinmeyen üç adaya karşı yarışarak yüzde 89,6 gibi yüksek bir oy oranıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle çıktı.

Üçüncü dönemine çarşamba günü resmen başlayacak olan yerel haberler, onun bir gün önce parlamento önünde yemin edeceğini öne sürüyor.

Bu altı yıllık görev süresi, başka bir anayasa değişikliğiyle görev süresini yeniden uzatmadığı sürece 69 yaşındaki Sisi'nin son dönemi olacak.

"MISIR EKONOMİK KRİZİN KIYISINDA..."

Ülke, 2024'ün başında temerrüt ve ekonomik çöküşün eşiğiyle karşı karşıya kalırken, eski Başbakan Yardımcısı Ziad Bahaa-Eldin'in belirttiği gibi beklenmedik bir şekilde 50 milyar doların üzerinde kredi ve yatırım alarak Mısır'ı zor bir durumdan kurtardı.

Birkaç hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır'daki Ras al-Hikma için 35 milyar dolarlık arazi geliştirme anlaşması yaptığını duyurdu. Uluslararası Para Fonu 3 milyar dolarlık krediyi iki katından fazla artırdı ve Dünya Bankası ile Avrupa Birliği yeni finansman anlaşmaları imzaladı.

Bu finansal enjeksiyonların ve yakın zamanda gerçekleşen (2016'dan bu yana beşinci olan) döviz devalüasyonunun ardından ekonomik göstergeler iyileşme işaretleri göstermeye başladı.

Pek çok vatandaş yüzde 35'lik enflasyon oranıyla boğuşuyor ve geçim mücadelesi veriyor.

İlerlemeye rağmen Bahaa-Eldin, ekonomik analist Mohamed Fouad'ın da vurguladığı gibi kamu harcamalarının hızı, ekonomiye devlet müdahalesi ve enflasyon oranları gibi altta yatan konuların ele alınmasının önemini vurgulayarak krize karşı uyarıda bulunuyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva'ya göre, Mısır'a yönelik ilk beklentileri aşan önemli kurtarma paketi, esnek döviz kuruna geçiş ve devletin ve askerin ekonomik faaliyetlere katılımının azaltılması gibi koşulları da beraberinde getiriyor.

Fouad, hükümetin Mısır poundunu yapay olarak desteklemeye devam edebileceği yönündeki endişelerin ortasında, ekonomiden çekilmek yerine devlet müdahalesinin artırılması yönünde olası bir eğilim olduğunu öne sürüyor.

Önemli reformlar yapılmazsa, Mısır bir kriz döngüsünü sürdürme riskiyle karşı karşıya kalır ve bu da hükümetin gerekli değişiklikleri başlatma sözü vermesine neden olur.

Buna ek olarak Mısır, Sudan'dan gelen mülteci akını ve Gazze Şeridi'ne sığınan Filistinlilerin ülke üzerinde bölgesel baskılar yaratması gibi iki komşusundaki çatışmaların sonuçlarıyla boğuşuyor.

Ülke içinde 106 milyonluk bir nüfusun ortasında Mısırlıların çoğunluğu geçim sıkıntısı çekiyor, birçoğu mevcut krizden önce bile yoksulluk sınırında ya da altında ikamet ediyor.

Hükümetin taahhüt ettiği büyük reformlar yapılmadığı takdirde Mısır'ın kendisini yeni bir kriz döngüsünün içinde bulabileceği endişesi arttı.

Bahaa-Eldin, "Aynı çıkmaza düşmemek için reel ekonomimizi yönetme şeklimizde niteliksel bir değişime ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Nakit akışının ardından başlangıçta oluşan umut duygusuna rağmen, ilerleme sağlanamaması kamuoyunda hayal kırıklığını derinleştirebileceğinden iyileştirmelerin sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler devam ediyor.

Bazı Mısırlılar memnuniyetsizliklerini sosyal medyada dile getirirken, kamuoyunun muhalefetine yönelik yollar son 10 yılda önemli ölçüde azaldı, bu da sivil topluma ve muhalif seslere yönelik baskının sinyalini veriyor.

Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu'ndan (ECRF) Mohamed Lotfy'ye göre, Sisi'nin “ulusal diyalog” girişimi ve siyasi tutukluların serbest bırakılmasıyla 2022'de bir umut ışığı oluşmuş gibi görünse de sonraki gelişmeler beklentileri azalttı.

Son zamanlarda kaydedilen tahliyelerden daha fazla gözaltının olması ve Mısır'ın insan hakları durumu, endişe konusu olmaya devam ediyor ve halk arasında yaygın bir umutsuzluk duygusunu körüklüyor.