AB ve Mısır arasında 7,4 milyar euroluk anlaşma: İmzalar Kahire'de atılıyor

Avrupa’ya Akdeniz üzerinden göçmen akışını engellemek isteyen Avrupa Birliği (AB), Mısır ile 7,4 milyar euroluk kredi ve hibe içeren destek paketi için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Mısır ile Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen akışını engellemek amacıyla 7,4 milyar euroluk bir yardım paketi için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşma, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yanı sıra İtalya, Belçika, Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti liderlerinin katılımıyla 18 Mart Pazartesi günü Kahire'de imzalanacak.

AB'nin Mısır ile ilişkisini "stratejik ortaklık" seviyesine çıkaracak olan anlaşma, taraflar arasında yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik gibi alanlardaki işbirliğini artıracak.

Avrupa Komisyonu yetkilisi birinin verdiği bilgilere göre bu anlaşma, ikili projeler için finansman sağlanmasını, güvenlik, terörle mücadele işbirliği ve sınır alanlarında güvenliği sağlama gibi başlıkları içeriyor.

AB  ile anlaşma kapsamında ciddi bir ekonomik kriz yaşayan Mısır’ın özellikle Libya ve Sudan sınırlarında güvenlik önlemlerini artırmasına yardımcı olacak. İsmi açıklanmayan bir AB yetkilisi, hem şu an hem de gelecek dönemde Avrupa için kritik bir ülke olarak tanımladığı Mısır’ın Libya, Sudan ve Gazze Şeridi ile sınırı olduğunu vurgulayarak zorlu bir coğrafyada bulunduğunun altını çizdi.

MISIR İLE ENERJİ İTHALATI

AB yetkilisi, anlaşmanın Avrupa’nın “Rus gazından daha da uzaklaşmasına” yardımcı olacak biçimde Mısır’dan enerji ithalatını artırmaya ilişkin adımlar atılmasına yardımcı olacağını belirtti.

Mısır’a sağlanacak finansmanın, 2027 yılının sonuna kadar verilecek 5 milyar euroluk kredi, 1,8 milyar euroluk yatırım ve 600 milyon euroluk hibe içereceği öngörülüyor.

Kredinin 1 milyar euroluk bölümü, 2024 yılı içerisinde Mısır'a yapılacak acil destek kapsamında bulunuyor. AB yetkilisi, kalan 4 milyar euronun ise Avrupa Parlamentosu'nun onayından geçmesinin gerektiğini ifade etti. Yetkili, finansmanın çerçevesinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yakın işbirliği içinde çizildiğini vurguladı.

Anlaşma ayrıca 2016 yılında AB ile Türkiye arasında imzalanan göç mutabakatı örnek alınarak tasarlandı.

"BAŞA ÇIKMANIN BAŞKA BİR YOLU YOK"

İtalya Başbakanı Georgia Meloni, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Mısır'a 7,4 milyar euroluk finansmanı içeren mutabakat zaptını imzaladığı törene katılan Avrupalı liderler arasında yer aldı.

Meloni, İtalya olarak bu anlaşmaya katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "AB ile yapılan bu anlaşma, göç akınlarıyla mücadele etmenin en iyi yoludur. Mısır'ın bu konudaki çabalarını takdir ediyoruz. İnsan tacirleriyle mücadele için uluslararası bir ittifak kurmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bölge ülkeleri olarak karşılaşılabilecek ortak zorluklar arasında gıda, su ve enerji güvenliği, kalkınma ve göçün yer aldığını vurgulayan Meloni, "Bu girişim, Akdeniz'in iki yakası arasında yeni bir yapısal işbirliği yöntemini güçlendirme ve teşvik etme isteğimizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Gazze'de yaşanan insanlık dramı hakkında da konuşan Georgia Meloni, "Ateşkes sağlanmalı. Yardım için insani koridorlar garanti altına alınmalı ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.