Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Somaliland krizinde Somali'ye desteğini açıkladı

Somali ve Etiyopya arasında “Somaliland” adındaki bölge üzerine çıkan tartışmalar bölgedeki gerilimin yükselmesine yol açtı. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Mogadişu’ya yönelik tehditlere izin verilmeyeceğini söyledi.

Somalili mevkidaşı Hasan Şeyh Mahomud ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Sisi, “Hiç kimsenin Somali’nin güvenliğini etkilemesine izin vermeyeceğiz. Mısır’ı sınamayın, ya da kardeşlerini tehdit etmeyi denemeyin … Etiyopya'ya mesajım şudur ki ... bir toprak parçasını kontrol etmek için ele geçirmeye çalışmak kimsenin kabul etmeyeceği bir şeydir” dedi.

Etiyopya’dan Sisi’nin açıklamalarına yanıt geldi. Hükümetten yapılan açıklamalarda, bu girişimin ilhak amacı taşımadığı, sadece ticari bir anlaşma olduğu bilgisine yer verildi.

Etiyopya Başbakanı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Redwan Hussien, X’te yaptığı bir paylaşımda, “Etiyopya'nın Somali'de barış ve güvenliğe olan bağlılığı, değerli oğullarının ve kızlarının kanı ve teri ile gösterilmiştir. Etiyopya ve Somali sadece bir sınırı paylaşan komşular değil, aynı zamanda ortak bir dili, kültürü ve insanları paylaşan kardeş uluslardır” ifadelerini kullandı.

Addis Ababa yönetimi, Ocak ayı başında Aden Körfezi’ne erişim karşılığında Somali’deki ayrılıkçı bölge olan Somaliland’in bağımsızlığını tanıdığını ifade eden bir anlaşma imzalamıştı.

Bu anlaşmaya göre Berbera Limanı’ndan 20 kilometrelik bir şerit Etiyopya’ya askeri ve sivil amaçlarla kullanması için 50 yıllığına devredilecek.