Macaristan'da yolsuzluk davası hükümet protestolarına yol açtı

Eski bir Macaristan hükümet yetkilisinin açıklamaları sonrası halk sokaklara dökülerek Başbakan Viktor Orbán ve ülke başsavcısının istifasını istedi.

Péter Magyar, eski eşi olan eski Adalet Bakanı Judit Varga ile Ocak 2023’te gerçekleştirdiği bir sohbetin ses kaydını yayımladı.

Kayıtta Varga’nın, Orbán'ın kabine şefinin yardımcılarının bir yolsuzluk davasındaki belgelerden bazı bölümleri çıkarma girişimine ilişkin bilgiler verdiği, “Savcılara neyin silinmesi gerektiğini söylediler ama savcılar bunu tam olarak takip etmediler” dediği duyuluyor.

Davanın merkezinde, 2022 yılında Mahkeme İcra Daireleri eski Başkanı György Schadl'dan rüşvet almakla suçlanan eski Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri Pál Völner yer alıyor.

Bu iki kişi için hapis cezası talebinde bulunan savcılar, Magyar’ın kaydının inceleneceğini ve daha fazla delil toplanacağını belirttikleri açıklamalarında, “Savcılık belgelerini ortadan kaldırmak ve bunlara müdahale etmek yasal ve fiziksel olarak mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Ses kaydının yayılmasının ardından başsavcılık binasının önünde toplanan ve parlamentoya doğru yürüyen protestocuların ellerinde meşaleler taşıdıklarına ve istifa çağrısında bulunduklarına tanıklık edildi.

Yeni bir siyasi parti kurmayı planlayan Magyar, “Macarlar, bu gece binlerce kişi olarak iktidardakilere artık yeter demek için geldiğiniz için teşekkür ederim” sözleriyle protestoculara seslendi.

Kaydın gerçekliğini inkar etmeyen Varga, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Péter Magyar, eski eşi olan beni evimizde gizli bir şekilde kaydetti ve şimdi bunu siyasi hedeflerine ulaşmak için kullanıyor. O kimsenin güvenine layık değil” ifadelerini kullandı.

(Reuters)