Küresel savunma bütçesi 2 bin 440 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldi

SIPRI Düşünce Kuruluşu, hükümetin askeri harcamalarının ilk kez beş coğrafi bölgenin tamamında artığını tespit etti. 2022 ile 2023 arasındaki yüzde 6,8'lik artış, 2009'dan bu yana Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü tarafından kaydedilen en yüksek seviyeye taşındı.

Rapora göre, küresel askeri harcamalar, her yıl hükümetlerin silahlara yönelik harcamalarında artış kaydetti.

2024 yılında ise bu artış 2 bin 440 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

2022 ile 2023 arasındaki yüzde 6,8'lik artış, 2009'dan bu yana en yüksek artış oldu ve harcamaları, Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) 60 yıllık tarihinde kaydettiği en yüksek seviyeye çıktı.

Düşünce Kuruluşundaki analistler ilk kez beş coğrafi bölgenin tamamında askeri harcamalarda artış kaydetti. Bunlar; Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Okyanusya ve Amerika olarak belirlendi.

SIPRI'nın askeri harcamalar ve silah üretimi programında kıdemli araştırmacı olan Nan Tian, ​​hükümetlerin silahlanma yarışına girmesiyle birlikte kasıtsız bir yangın riskinin artacağı konusunda uyardı.

Nan Tian, “Askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artış, küresel barış ve güvenlikteki bozulmaya doğrudan bir tepkidir" ifadelerini kullandı.