Mühimmat kıtlığı çeken Ukrayna, Rusya'ya yenik düşme tehlikesiyle karşı karşıya!

Politico’ya yazan Jamie Dettmer, Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın karşılaştığı sıkıntıları yazdı. Kiev’in mühimmat kıtlığı yaşadığını belirten Dettmer, Batı’nın Ukrayna’ya destek sağlayamaması durumunda Moskova’nın savaştan galip ayrılacağını ifade etti.

Bir Ukrayna askerine, Batı’nın “ne kadar gerekirse” Kiev’in yanında duracağına hala inanıp inanmadığını sorun. Bir askerin cephedeki şikayetinde belirttiği gibi, topçu birliğiniz en son dört hafta önce atacak bir mermiye sahip olduğunda bu söz anlamsızlaşıyor.

Sorun sadece Ukrayna kuvvetlerinin cephanesinin tükeniyor olması değil. Batılı ülkelerin yardım göndermekte gecikmesi, ülkenin top mermisinden daha zor tedarik edilecek bir şeyinin tehlikeli ölçüde tükenmekte olduğu anlamına geliyor: Kazanmak için gereken savaş ruhu.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bile Ukrayna’nın geri çekilmemek için bir yol bulmaya çalıştığını söylüyor. Subaylar, kapalı kapılar ardında bu yaz kayıpların artmasının kaçınılmaz olduğunu itiraf ediyor. Tek soru ne kadar kötü olacağı. Vladimir Putin’in hedefine şimdikinden daha yakın olmadığı söylenilebilir.

Politico, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’ya, Batı’nın Ukrayna’yı tek eli arkada bağlı bir şekilde savaşmaya terk edip etmediği sorusunu yöneltmişti. Kuleba’nın bu soruya cevabı açık bir şekilde “Evet, öyle hissediyorum” oldu.

Zelenski, ABD Kongresi yardım sağlama girişiminde bulunmazsa Ukrayna’nın savaşı kaybedeceğini söyleyerek riskleri daha güçlü bir biçimde açığa serdi.

Ukrayna, gelişmiş Batı silahları ve nakit para akışında büyük bir değişiklik olmadığı takdirde Putin’in güçleri tarafından tutulan toprakları özgürleştiremeyecek. Bu, Putin’e önümüzdeki aylar ya da yıllar boyunca yaralı ülkeyi çiğneme özgürlüğü sağlayacak. Rusya, Ukrayna’nın sonunu getiremese bile, kısmi bir zafer Kiev’in AB ve NATO’ya katılma umutlarını arafta bırakacak.

Bu tarz bir çıktının sonuçları tüm dünya için ciddi olacak. Evde galibiyetini ilan edecek ve Batı’nın zayıflıklarını ifşa ettiği için cesaretlenecek Putin, yurt dışındaki daha geniş emperyal hırslarını yeniden canlandırabilir. Litvanya, Letonya ve Estonya, listenin devamındaki isimler olduklarından endişe ediyor.

Şu anda Ukrayna’nın en acil ihtiyacı milyonlarca adet top mermisi. Üstelik Ukrayna, haftalardır acımasız füze ve top saldırıları altında olan ülkenin Kiev’den sonraki ikinci büyük şehri Harkiv’i ve cephedeki askerleri korumak için en az iki düzine Patriot hava savunma sistemlerine de ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Ukrayna ordusu ilerleyen aylarda daha fazla kayıp vermeye hazırlanıyor. Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi, Ukrayna’nın doğu cephesindeki durumun “son günlerde ciddi derecede kötüleştiği” uyarısında bulundu. Zelenski de başka bir yerde “Geri çekilmemek için bir yol bulmaya çalışıyoruz” demişti.

Politico ile gerçekleştirilen son toplantılarda ülkenin siyasi liderleri, halk moralinin düşük olduğunu kabul etti. Liderler her ne kadar morallerini yüksek tutmaya çalıştıysa da Batı’ya yönelik hüsran tüm konuşmalarda dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen bir röportaj sırasında Ukrayna’nın en üst düzey diplomatı Kuleba, gecikmelerle ve Rus petrol tesislerini vurmama gibi Batı silahlarıyla beraber gelen özel koşullarla ilgili öfkesini gizleyemeyerek “Bize lanet Patriotları verin” şeklinde çıkıştı.

Ordunun kıdemli subayları arasındaki hava, Kuleba’nınkinden daha karanlık.

Politico’ya isimsiz kalmak kaydıyla konuşan üst düzey subaylar, sayısal üstünlüğe sahip ve daha fazla kayıp vermeye hazır Rusya beklenen saldırısını bu yaz başlattığında, cephelerin düşme ihtimali olduğuna dair bir karamsar imaj çizdi.

Belki de daha kötüsü, silahlı kuvvetlerdeki moralin umutsuz bir ekipman kıtlığı nedeniyle azalmasından dolayı Ukrayna’nın kendi kararlılığının zayıflayabileceğine dair özel korkularını dile getirdiler.

Ukraynalı kumandanlar savaşacak daha fazla asker için yakarışlarını sürdürüyor. Eski Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni’nin bir tahmini, ek 500 bin askere ihtiyaç duyacaklarını öne sürmüştü.

Batı’nın ihtiyaç duyulanı sağlayamaması, Ukrayna’nın gerekeni yapma iradesini baltalıyor.

Zelenski’nin Bankova Sokağı’ndaki Başkanlık Ofisi’nde yetkililer durumun olumlu olduğu konusundaki ısrarlarını sürdürüyor. Fakat Batı yardımı, özellikle Başkan Joe Biden’ın 60 milyar dolarlık destek paketi, daha fazla bekleyemez.

Ukrayna kazanmak için ihtiyacı olan Batı yardımını alamazsa Putin ne yapar? Axel Springer Medya’ya konuşan Zelenski, “Her şeyi tamamen yok eder. Her şeyi. İnsanların çoğu kaçmaz, bu nedenle o çok fazla insanı öldürür. Nasıl mı görünürdü? Çok kanlı” dedi ve Ukrayna şehirlerinde taş üstüne taş kalmayacağını, yüz binlerin öleceğini belirtti.

Yazar: Jamie Dettmer

Çeviren: Mansur Ali Bilgiç

Makaledeki görüşler yazara aittir ve Intell4 Global Strateji Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.'nin görüşlerini yansıtmayabilir. Orijinal esere buradan ulaşılabilir. Metin, okuma kolaylığı için kısaltılmıştır.