Kanada Başbakanı Trudeau, Çin'in seçimlere müdahale iddiaları hakkında konuştu

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinde düzenlenen son iki seçime Çin’in müdahale etmeye çalıştığını ancak Kanada halkının kararını değiştirmediğini söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 11 Nisan Perşembe günü yapılan resmi bir soruşturmada, Çin'in Kanada'da düzenlenen son iki seçime müdahale etmeye çalıştığını ancak sonuçların etkilenmediğini ve Pekin'in herhangi bir partiyi diğerine tercih etmesinin "imkansız" olduğunu belirtti.

Trudeau, 2019 ve 2021 Kanada seçimlerine dış müdahale iddialarına ilişkin kamu soruşturması yürüten bir komisyon huzurunda verdiği yeminli ifadede, aldığı istihbarat brifingleri ile ilgili soruları yanıtladı ve seçimlerin "özgür ve adil" olduğunu belirtti.

Başbakan Trudeau, 2023 yılında kurulan komisyonu, Çin'in seçimlerdeki olası rolüne yönelik medyada çıkan haberlerden memnun olmayan muhalefet yasa koyucularının baskısı altında kurmuştu.

2021 seçim kampanyası sırasında ana muhalefetteki Muhafazakar partiye liderlik eden Erin O'Toole, Çin’in müdahalesinin partisine dokuz sandalyeye mal olduğunu söyledi ancak bu durumun seçimin gidişatını değiştirmediğini de sözlerine ekledi. Trudeau'nun Liberal Partisi her iki seçimi de kazandı.