Kanada hükümeti savunma harcamalarında artışa gidiyor

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin uzun zamandır dile getirdiği “savunma harcamalarını artırma” sözünü gündeme taşıdı ve silahlı kuvvetler başta olmak üzere savunma harcamalarında artışa gideceklerini duyurdu.

ABD'nin savunma harcamalarını artırması yönündeki baskısına maruz kalan Kanada hükümeti, silahlı kuvvetlere milyarlarca dolar harcama sözü verdi ve askeri harcamalarının 2030 yılına kadar NATO hedefine ulaşmasını planladıklarını bildirdi.

Savunma politikasına yönelik olarak Başbakan Justin Trudeau'nun Liberal hükümeti, Kuzey Kutbu'nu korumanın yanı sıra Rusya ve Çin'den kaynaklanan güvenlik sorunları ile mücadele etmenin, Ottawa'nın savunmasını güçlendirmesi gerektiği anlamına geldiğini belirtti.

Başbakan Trudeau, 9 Nisan Salı günü düzenlediği basın toplantısında, "Geçen yüzyılın büyük bölümünde, dünya çapında insanların refaha kavuşmasını sağlayan kurallara dayalı düzeni korumak ve savunmak için bir kez daha önemli bir adım atıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kanada'nın askeri harcamalarının 2030 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılasının %1,76'sına ulaşması bekleniyor. Bu oran şu anda NATO'nun üye ülkeler için belirlediği %2'lik hedefin altında bulunuyor. Yetkililer, gazetecilere verdikleri demeçte, yüzde 2'ye ulaşılacak bir hedef için tarih belirlenmediğini söyledi.