Kamu soruşturmasında ortaya çıkarılan iddiaya göre Hindistan da Kanada'da seçimlere müdahalede bulundu

Kanada’da gerçekleştirilen seçimlerle ilgili yürütülen bir kamu soruşturması kapsamında hükümetten Hindistan’ın seçimlere müdahalesine ilişkin bilgi istendi.

Başbakan Justin Trudeau, geçtiğimiz yıl sızdırılan istihbarat belgelerinde yer alan Çin’in Kanada seçimlerine müdahil olduğuna ilişkin iddiaları incelemesi için bir soruşturma komisyonu kurmuştu.

Independent’tan Shweta Sharma’nın haberine göre, devam etmekte olan bir kamu soruşturmasında Hindistan’ın da 2019 ve 2021 seçimlerine müdahil olmuş olabileceği keşfedildi.

Yeni Delhi hükümetini de soruşturmaya dahil eden komisyon, yaptığı açıklamada “Komisyon ayrıca federal hükümet içindeki bu konularla ilgili bilgi akışını inceleyecek, buna karşılık alınan önlemleri değerlendirecek, federal hükümetin yabancı müdahaleleri tespit etme, caydırma ve bunlara karşı koyma kapasitesini ölçecek ve bu konularda tavsiyelerde bulunacak” ifadelerine yer verdi.

Quebec Yargıcı Marie-Josee Hogue idaresindeki komisyon, Hindistan’a yönelik iddialara ilişkin detaylı bilgi paylaşmadı. Narendra Modi hükümetinden de bu konuda bir açıklama gelmedi.

Sharma, kötüleşen Hindistan-Kanada ilişkilerinin bu iddialarla daha da bozulacağını yazdı.

İkili ilişkiler, Kanada’da 2023’te suikaste uğrayan Kanadalı Sih lider Hardeep Singh Nijjar’In ölümünde Yeni Delhi’nin payı olduğunun Trudeau tarafından açıklanması sonucunda bozulmuştu.