ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in Pekin gezisi başladı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 5 Nisan Cuma günü Çin'e ziyaret düzenledi. Yellen, küresel sermaye pazarında üretim kapasitesini ele almaya ve Amerikan şirketleri ile işçileri için eşit bir alan yaratmaya çağırdı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, güneydeki Guangzhou şehrinde Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile yaptığı görüşmeden önce, “Amerika Birleşik Devletleri Çin ile her iki tarafa da fayda sağlayan sağlıklı bir ekonomik ilişki arıyor. Ancak sağlıklı bir ilişki, her iki ülkedeki firmalar ve işçiler için eşit bir oyun alanı sağlamalıdır” şeklinde konuştu.

Janet Yellen, medya önündeki açıklamalarında ayrıntılara fazla girmedi ancak her iki tarafın da "diğer tarafın temel endişelerine uygun şekilde yanıt vermesi gerektiğini" belirtti.

Yellen'in listesinde üst sıralarda aşırı kapasite sorunu bulunuyor. Çin hükümeti sübvansiyonları ve diğer politika desteği, Çin'deki güneş panellerine ve diğer fabrikalara yatırım yapmaya teşvik etti ve iç pazarın sağlayabileceğinden çok daha fazla üretim kapasitesi oluşturdu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kasım 2023’te Çin lideri Xi Jinping ile görüşmesinden bu yana Çin'i ziyaret eden ilk kabine düzeyinde yetkili olan Yellen, ayrı toplantılarda başbakan yardımcısına ve Guangdong eyaleti valisine ABD ve Çin'in anlaşmazlık alanlarında açık ve doğrudan iletişim kurmasının önemli olduğunu belirtti.

Seyahatinde Pekin'i de ziyaret edecek olan Yellen, He ile görüşmeden önce hem ABD hem de Avrupa ve Japon iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Çin'deki Amerikan firmalarının üçte birinin yerel rakiplere kıyasla haksız muamele gördüklerini vurgulayan Yellen; ABD'nin, Çin'in "yabancı firmalar için erişime engeller getirmek ve Amerikan şirketlerine karşı zorlayıcı eylemlerde bulunmak da dahil olmak üzere haksız ekonomik uygulamalar izlediğini" gördüğünü açıkladı.

ÇİN, ABD'Yİ SUÇLUYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, 4 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'in ev ve güneş enerjisi ihracatındaki büyümesinin küresel olarak yeşil kalkınmaya, uluslararası iş bölümüne ve pazar talebinin sonucuna elverişli olduğunu söyledi.

Wenbin, ABD’yi Çin’e teknoloji ihracatını kısıtlayarak uluslararası serbest ticarete müdahale etmekle suçladı.

Dışişleri Bakanı Wenbin, “Piyasa dışı manipülasyonu kimin yaptığına gelince, gerçekleri herkesin görmesi gerekiyor. ABD, Çin'in ticaretini ve teknolojisini kontrol altına almak için önlemler almayı bırakmadı. Bu riskten arındırma değil, daha ziyade risk yaratıyor” ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise “Bu Çin karşıtı bir politika değil. Bu, Çin'in politikalarını ayarlamaması durumunda ortaya çıkacak kaçınılmaz küresel ekonomik yer değiştirmeden kaynaklanan riskleri azaltma çabamızdır” şeklinde cevap verdi.

Janet Yellen, 4 Nisan Perşembe günü Asya'ya giden Alaska yakıt ikmali durağı sırasında gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin Çin'in ağır sübvansiyonlu yeşil enerji ürünleri üretimine yanıt vermek için herhangi bir yaptırım uygulamayacağını belirtti.