İzlanda Başbakanı Jakobsdóttir cumhurbaşkanlığı için istifa etti

İzlanda Başbakanı Katrín Jakobsdóttir, cumhurbaşkanlığına aday olmak için görevinden istifa ettiğini duyurdu.

5 Nisan’da son kabine toplantısına katılan Jakobsdóttir, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını doğruladı.

Toplantı sonrası konuşan Altyapı Bakanı Sigurður Ingi Jóhannsson, “Katrín kararını bize bildirdi ve şimdi sadece yapılması gerekeni yapıyoruz. Politikaya girdiğinizde, her zaman etki sahibi olmak için politikaya girersiniz. O çok güçlü bir aday” açıklamasında bulundu.

Facebook’ta paylaştığı bir video mesajla adaylığını duyuran Jakobsdóttir, kararını uzun bir zaman önce verdiğini ve birçok insanın aday olması için kendisini yüreklendirdiğini belirtti.

“İzlanda Başbakanlığı görevinden affımı talep etmeye ve yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaya karar verdim” diyen Jakobsdóttir, savaşların arttığı, teknolojik gelişmelerin yoğunlaştığı ve iklim sorunlarının çoğaldığı bir dönemde eğitim ve kültür gibi toplumsal temellere eğilmenin ve insanlığı göz önünde bulundurmanın önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 1 Haziran’da gerçekleşecek. Yaklaşık 7 yıldır başbakanlık görevini yürüten Jakobsdóttir’in yerini kimin alacağı henüz belli değil.