İsviçre'de referandum: Emeklilere her yıl bir maaş ikramiye verilecek

İsviçre’de referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 60’ı emeklilere her yıl fazladan bir maaş ikramiye verilmesini kabul etti. Emeklilik yaşının bir yaş artırılması talebi ise yüzde 75 oy ile reddedildi.

İsviçre halkı, emeklilere her yıl bir maaş ikramiye verilmesi kararını oylamak için sandık başına gitti. Referandumda sandıktan “evet” kararı çıktı.

İsviçre’de en yüksek devlet emeklilik maaşı 2.760 dolar düzeyinde. Halkın büyük bir bölümü ise bu miktarın İsviçre’de yaşamaya yetmediğini söylüyor. İsviçre’nin Cenevre kentinde yaşamanın maliyeti dünyanın en yüksek düzeylerinden biri olarak öne çıkıyor.

Ülkede 70’li yaşlarını aşanlar arasında zorunluluk yüzünden çalışma oranları giderek artıyor.

Daha genç kuşaklar arasında da çalışma hayatından kaynaklanan stres yükseliyor. Emekli maaşlarını artırma teklifini ise sendikalar yapmış ama hükümet, parlamento ve iş dünyası liderleri, pahalı olacağı gerekçesiyle bu görüşe karşı çıkmıştı.

İsviçreli seçmenler, ekonomik konulardaki gecikmelerde genel olarak hükümetlerinin tavsiyesine uyuyor.

Emekli haklarını savunan İsviçreli kuruluş Avivo, sonucu "emekliler için tarihi bir zafer" diye yorumladı. Referandumla, emekli maaşı sistemi, çalışanlar için uygulanan kasım ayında çifte maaş aldıkları yılda 13 maaş uygulamasıyla eşleştirildi.

Yılda 13 maaş sistemi, insanların Noel bayramı öncesindeki harcamalarına ve yıl sonundaki vergi ödemelerine yardımcı olmak için getirildi.

İsviçreli emekliler, kendilerinin de vergi ödediğini belirterek aynı sistemin getirilmesini talep ediyordu.