Gantz ve Eisenkot, "Netanyahu gerçek zafere gitmemizi engelliyor" diyerek savaş kabinesinden istifa etti

İsrail’de savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ve gözlemci üye Gadi Eisenkot, Başbakan Benjamin Netanyahu ile yaşadıkları anlaşmazlıklardan ötürü 9 Haziran Pazar günü istifa etti. İki siyasetçinin istifasına ek olarak Gazze Şeridi'nden sorumlu Tuğgeneral Avi Rosenfeld de

Ganzt’ın istifası, Netanyahu’nun koalisyonunda merkeze yakın tek üyenin ayrılması ve hükümetin daha da sağa kayması anlamını taşıyor.

Kurtarılmamış esirler varken görevi bırakmanın “dayanılmaz bir acı” olduğunu dile getiren Gantz, “Ne yazık ki Netanyahu, gerçek zafere ilerlememizi engelliyor. Bu yüzden bugün acil durum hükümetini yüreğimiz dağlanmış bir şekilde ancak tam özgüvenle terk ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Kabineye ek olarak lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi’nden de çekildiğini aktaran Gantz, “Halkın güvenini kazanacak ve zorluklara göğüs gerecek bir hükümet kurulmalı” diyerek Netanyahu’ya erken seçim çağrısında bulundu.

Kararın açıklanmasının ardından aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in savaş kabinesinde bir sandalye talep ettiği öğrenildi.

Ekonomi Bakanı Bezalel Smotrich de yaptığı açıklamalarda Gantz’ın ifadelerinin “düşmanlara istediklerini verdiğini” söyledi.

Başbakan, sosyal medyadan yaptığı bir açıklamada Gantz’a seslenerek “Benny, şimdi mücadeleyi terk etmenin değil, güçlerimizi birleştirmenin zamanı” dedi.

Gantz, geçtiğimiz ay Netanyahu’ya Gazze’de savaş sonrası planını da içeren “6 stratejik hedefe” nasıl ulaşılacağını açıklaması için 8 Haziran’a kadar süreli bir ültimatom vermişti. Netanyahu, bu telebi dikkate almamıştı.

Analisitler bu istifanın hükümeti dağıtmaya yeterli olmadığını ancak Netanyahu’nun aşırı milliyetçi partilere olan bağımlılığını arttırabileceğini ifade etti.

Gantz’ın yanında, Ulusal Birlik Partisi üyesi eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da savaş kabinesindeki gözlemcilik rolünü bıraktığını açıkladı.

Dış etkenlerin ve siyasetin kabineyi çaresiz bıraktığını belirten Eisenkot, Netanyahu’ya mektubunda “Meslektaşımla birlikte pek çok kişinin çabalarına rağmen, başında bulunduğunuz kabine, savaşın hedeflerini gerçekleştirmek ve İsrail'in stratejik konumunu iyileştirmek için gerekli olan kararları almaktan uzun süre alıkonuldu” ifadelerine yer verdi.

Eisenkot ve Gantz’ın istifaları, muhalefet lideri Yair Lapid tarafından da “önemli ve doğru bir karar” olarak desteklendi.

Gantz ayrıca basına yaptığı açıklamada Netanyahu’nun Likud Partisi’nden Savunma Bakanı Yoav Gallant’a da “Sayın Savunma Bakanı, siz cesur, kararlı, ve her şeyin ötesinde vatansever bir lidersiniz. Bu zamanlarda liderlik yalnızca doğru olanı söylemek değil doğru olanı yapmak manasına da geliyor” ifadeleriyle seslendi.

ORDUDA İSTİFALAR DEVAM EDİYOR

İsrail ordusunda “7 Ekim’in sorumluluğunu” üstlendiğini belirten komutanların istifaları devam ediyor. Askeri istihbarat Şefi Aharon Haliva’nın ardından Gazze Şeridi’nden sorumlu Tuğgeneral Avi Rosenfeld de istifasını sundu.

İstifa mektubunda “7 Ekim’de hayatımın görevi olan Gazze sınır topluluklarını korumayı başaramadım. Herkes kendi payına düşen sorumluluğu üstlenmeli” ifadelerine yer veren Rosenfeld, “Gazze birimi” olarak bilinen 143. birimden ve İsrail ordusundaki görevlerinden affını istedi.

Rosenfeld, yerini alcak kişi belirlenene dek görevde kalacağını belirtti.

Eski Aman Şefi Aharon Haliva da istifa mektubunda "Komutam altındaki istihbarat birimi bize verilen görevi yerine getiremedi. O kara günü o günden beri her gün, her gece içimde yaşıyorum" diyerek 7 Ekim'in sorumluluğunu üstlenmişti.