Aman Şefi Aharon Haliva 7 Ekim'deki başarısızlığı kabul ederek istifasını sundu

İsrail’de Aman (askeri istihbarat) direktörü Tümgeneral Aharon Haliva, 7 Ekim’de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıda gösterdiği başarısızlıklardan ötürü istifa dilekçesini sundu.

Daha önceden savaşın tamamlanmasının ardından görevden affını isteyeceğinin sinyallerini veren Haliva’nın istifa dilekçesi İsrail medyasında paylaşıldı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada da Haliva’nın yerini dolduracak biri bulunduğunda Tümgeneral’in istifasının efektiflik kazanacağı belirtildi.

7 Ekim’i “kara gün” olarak tanımlayan Haliva, o günün sorumluluğunu aldığını söyledi. Ordunun tepkisinden gurur duyduğunu ifade eden Aman eski Şefi, kendi ekibinin, görevin gerekliliklerini yerine getirmeyi başaramadığını dile getirdi.

38 yıl İsrail ordusunda görev yapan Tümgeneralin istifa mektubunda “Görevlerim boyunca, yetkiyle birlikte göreve, insanlara, başarı ve başarısızlığa yönelik ağır bir sorumluluğun da olduğunu biliyordum. 7 Ekim 2023 Cumartesi günü Hamas, İsrail devletine karşı sonuçları zor ve acı verici olan ölümcül bir sürpriz saldırı gerçekleştirdi. Emrim altındaki istihbarat birimi bize verilen görevi yerine getiremedi. O kara günü o günden beri her gün, her gece içimde yaşıyorum. Bu acıyı sonsuza dek taşıyacağım” ifadeleri yer aldı.