İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerinde son gelişme: Tel Aviv'in yanıtı Hamas'a ulaştı

Hamas tarafından yapılan açıklamada, 27 Nisan Cumartesi günü Filistin temsilcilerinin, İsrail’in son ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtı aldığı belirtildi.

Hamas Gazze sorumlusu yardımcısı Halil El Hayya, açıklamasında, "Hamas, 13 Nisan'da Mısırlı ve Katarlı ara buluculara sunulan teklife siyonist işgalcilerin resmi yanıtını bugün aldı" ifadelerine yer verdi.

Görüşmeler hakkında bilgi veren bir yetkili, Mısır heyetinin 26 Nisan Cuma günü Tel Aviv yetkilileriyle görüşmek üzere İsrail'i ziyaret ettiğini, çatışmayı sona erdirmek ve Hamas’ın 7 Ekim'de aldığı rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeleri yeniden başlatmanın bir yolunu aradıklarını söyledi.

İsimsiz kalmak kaydıyla konuşan yetkili, İsrail'in yeni bir önerisi olmadığını, ancak daha önce tartışılan 40 yerine 33 rehinenin Hamas tarafından serbest bırakılacağı sınırlı bir ateşkesi değerlendirmeye istekli olduğunu ifade etti.

ABD ve diğer 17 ülke, krizi sona erdirmenin bir yolu olarak Hamas'a elindeki tüm rehineleri serbest bırakması çağrısında bulunmuştu.

Hamas uluslararası baskıya boyun eğmeyeceğine dair açıklamalarda bulunmaya devam ederken 26 Nisan Cuma günü yayımladığı bir bildiride "Filistin halkının ihtiyaçlarını ve haklarını dikkate alan her türlü fikir ve öneriye açık olduğunu" belirtti.

Hamas, İsrail tarafından reddedilen temel taleplerine bağlı kalmayı sürdürdü ve Arjantin, Avusturya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Kolombiya, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, İspanya, Tayland, Birleşik Krallık ve ABD tarafından yayınlanan ortak açıklamayı kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi çağrısında bulunmadığı için eleştirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 26 Nisan’daki açıklamasında, savaşı sona erdirme ve kalan rehineleri geri verme görüşmelerinde yeni bir hareketlilik olduğunu dile getirmişti.

Axios'un iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Tel Aviv, 26 Nisan Cuma günü Mısırlı ara buluculara, Refah'ı işgal etmeden önce Hamas ile anlaşmaya varmak için rehine görüşmelerine "son bir şans" vermeye hazır olduğunu bildirdi.