Rapor: İsrail, Gazze'de günde ortalama 16 kez katliam gerçekleştiriyor

Hamas'ın Medya Ofisi tarafından yayımlanan rapor, Gazze'de 190 günlük tahribatı gözler önüne serdi. 30 bini aşkın Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırılar Gazze halkının yüzde 88'ini yerinden ederken, şehirdeki altyapı ve kültür tesisleri de yerle bir edildi.

Hamas'ın Medya Ofisi, İsrail ordusunun 7 Ekim’den beri toplam 2 bin 973 katliam gerçekleştirdiğini, günlük ortalama 16 katliama işaret eden bu yıkımın Gazze Şeridi’nde 14 bin 560 çocuk ve 9 bin 582 kadını öldürdüğünü açıkladı.

Hastane kayıtlarına göre 33 bin 686 kişi hayatını kaybederken, 76 bini aşkın Filistinli yaralandı. Hükümet, 7 bin kadar vatandaşın da yıkıntıların altında kaldığını ya da kaybolduğunu bildirdi.

İsrail’in Gazze’de kullandığı 70 bin tonu aşkın patlayıcı sonucunda sivil alanların yanı sıra sağlık altyapısı da büyük zarar görürken saldırılara maruz kalanların yaklaşık yüzde 72’sini kadın ve çocukların oluşturduğuna dikkat çekildi. Saldırılar sonucu 17 bin çocuk öksüz kaldı.

Tel Aviv’in Gazze’ye uyguladığı ablukalar sonucunda ortaya çıkan insani kriz kıtlığın da oluşmasına yol açtı.

Birleşmiş Milletler verileri nüfusun yarısını etkileyen gıda güvensizliğinin kıtlığı kaçınılmaz kıldığına işaret ederken rapora göre 30 çocuk açlık ve susuzluk gibi sebepler dolayısıyla hayatını kaybetti.

Gazze’de görev yapan 485 sağlık çalışanı, 66 sivil savunma görevlisi, 200’e yakın insani yardım çalışanı ve 140 gazeteci İsrail’in saldırıları sonucu yaşamını yitirdi.

Sağlık sisteminin içine düştüğü kriz dolayısıyla 10 bin kanser hastası ve kronik rahatsızlıklarla mücadele eden 350 bin kişi ölüm riskiyle karşı karşıya kalırken, 60 bin hamile kadının tıbbi hizmetlere erişiminin olmadığının ve 11 bin kişinin yurt dışında acil tedavi görmesi gerektiğinin altı çizildi.

Barınma ve kanalizasyon altyapılarının gördüğü zarar nedeniyle 2,3 milyon nüfusa sahip şehirde 1 milyonu aşkın vatandaşın bulaşıcı hastalıklara yakalandığı, bunların içinde 8 bin Hepatit A vakası bulunduğu aktarıldı.

İsrail’in saldırılar başladığından beri 5 bin Filistinliyi tutukladığına değinilirken alıkonulanların arasında 310 sağlık çalışanı ve 20 gazeteci olduğu bildirildi.

Şehir nüfusunun yaklaşık yüzde 88’ini oluşturan 2 milyon kişi, 70 bin evi tamamen yok eden ve 290 bin evi yaşanılamaz hale getiren saldırılar nedeniyle yerinden edildi.

Bu saldırılar aynı zamanda 171 hükümet binası ile 100 okul ve üniversitenin tamamen yok olmasına, 305 eğitim-öğretim tesisinin de kısmi hasar görmesine yol açtı.

İsrail ordusu ayrıca 233 camiyi tamamen yıkarken 301 cami ile 3 kiliseye zarar verdi.

İsrail'in Gazze'de 159 sağlık kuruluşunu hedef aldığı, 53 sağlık merkezi, 32 hastane ve 126 ambulansı kullanılamaz hale getirdiği belirtildi.

Rapora göre İsrail ayrıca Filistin'in kültürel mirasını da hedef alarak Gazze'deki 203 tarihi ve kültürel varlığı yok etti.