İsrail-HAMAS arasındaki ateşkes görüşmelerinde uzlaşmaya varılamadı

İsrail ve Hamas temsilcilerinin esir takasını da içeren bir ateşkes anlaşması için temasta bulunduğu, ancak görüşmelerin başarısız olduğu öğrenildi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, “Bizim ve halkımızın; kalıcı bir ateşkes, işgal ordusunun tüm Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yerlerinden edilenlerin bölgelerine ve ikamet ettikleri yerlere geri dönmesi, yardım girişinin yoğunlaştırılması ve yeniden inşanın başlaması yönündeki ulusal taleplerine bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Gazze hükümeti yapılacak herhangi bir ateşkes anlaşmasının kalıcı olması talebinde bulunurken Tel Aviv yönetimi, “Hamas yok edilene kadar” savaşmayı sürdürmekten geri adım atmayacağını belirtiyor.

Hamas, 13 Nisan’da yaptığı duyuruda İsrail ile esir takasına hazır olduğunu belirtmişti.

Aile üyelerinden bazılarının İsrail ordusu tarafından öldürülmesinin ardından Reuters’a konuşan Hamas Siyasi Bürosu Şefi İsmail Haniye, örgütün anlaşmaya varmak istediğini ancak Tel Aviv’in oyaladığını söylemişti.

Ateşkes ve esir takasına ilişkin anlaşmazlıklar devam ederken İsrail halkı da uzlaşıya varılması için hükümet üzerinde baskı oluşturmak adına protestolara devam ediyor.