İsrail-HAMAS arasında esir takası görüşmeleri gerçekleşecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması için iç ve dış istihbarat direktörlerinin Doha ve Kahire'ye gidişini onayladı.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Mossad Direktörü David Barnea ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın ilerleyen günlerde önce Katar'ın başkenti Doha'da ardından Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilecek müzakerelere katılımına onay verdi.

Hamas ve İsrail arasındaki dolaylı müzakereler geçen hafta Doha'da devam etmiş ancak ateşkes ve esir takası konusunda bir sonuca varılamamıştı.

Tel Aviv’in savaş kabinesinde Benjamin Netanyahu ile kabine üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot arasında tartışma yaşandığı belirtilmişti.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığı habere göre, 28 Mart’ta gerçekleştirilen toplantıda, Netanyahu, Gantz ve Eisenkot arasında sert bir tartışma yaşanmıştı.

Kabine toplantısı sırasında Mossad Şefi Barnea’nın Hamas ile esir takası konusunda anlaşma yapılması için müzakerelerde görev alacak heyetin yetkilerinin genişletilmesi önerisinde bulunduğu, önerinin Netanyahu tarafından reddedilmesi üzerine Gantz ve Eisenkot’un buna karşı çıktığı ve aralarında şiddetli bir tartışma yaşandığı ifade edilmişti.

Gantz ve Eisenkot’un, “Bu müzakereler çok uzun süredir devam ediyor ve şimdi bitirmemiz gerekli. Eğer aktif bir çaba gösterseydik görüşmelerin ortasında olabilirdik, görüşmeler ilerlemedi çünkü sorumluluk alamadık” dediği kaydedilmişti.

Netanyahu’nun, “Zorlu müzakereler yürütüyoruz. Bu iş karmaşık. Hamas anlaşmaya varmakla ilgilenmiyor. Düşmana zayıflık belirtisi gösteremeyiz” ifadeleriyle anlaşmaya yönelik öneriyi reddettiği belirtilmişti.

(AA)