İsrail ile Hamas altı aydır savaşıyor: 32 binden fazla insan yaşamını yitirdi

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim 2023'te başlayan savaş hala devam ediyor. Bugüne kadar 32 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği savaş için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçen ay "derhal bir ateşkes ve rehinelerin koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını" talep eden bir karar çıkartmıştı. Ancak tüm ateşkes çağrılarına, tepkilere ve eleştirilere rağmen İsrail Gazze'ye yönelik bombardırmanını sürdürüyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası bölgenin altyapısı büyük hasar alırken, binlerce bina enkaz yığınına dönüştü.

Gazze'de yaşayan Filistinliler ise güneyde kalan Refah kentine gitmek zorunda kaldı.

BM destekli bir rapora göre açlık kaygıları her geçen gün artıyor.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırıları sonrasında İsrail'in verilerine göre çoğu sivil bin 1200 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı esnasında 253 kişi ise Hamas tarafından rehin alındı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, 130 civarında rehinenin hala Gazze'de tutulduğu öne sürülüyor.

İsrailli yetkililer, rehihenelerden 34'ünün hayatını kaybettiğini düşünüyor.

İsrail ordusuna göre 7 Ekim saldırılarından bu yana 600 civarında İsrail askeri yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), şu ana kadar en az 32 bin 623 kişinin hayatını kaybettiğini ve 75 bin 92 kişinin yaralandığını açıkladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise savaşın başladığı günden bu yana İsrail saldırılarında çoğu kadın ve çocuk en az 32 bin 916 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

BM tarafından 1 Mart'ta yayımlanan bir raporda, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 9 bin kadın ve çocuğun öldüğü kaydedildi.

Raporda, enkaz altında çok sayıda cesedin bulunması sebebiyle bu sayının daha fazla olabileceği aktarıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise savaşın başlangıcından bu yana 13 bin çocuğun öldürüldüğünü duyurdu.

Birleşmiş Milletler'e göre, Gazze'de 2,3 milyondan fazla nüfusun yüzde 85'i altyapının yok edildiği, gıda, su, yakıt ve elektrik sıkıntısı çekilen bölgelerdeki evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Geçen ay Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması (IPC) ise Gazze'de yaklaşan açlık konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Raporda, "Gazze'deki nüfusun yarısının gıda güvenliği konusunda feci koşullarla karşılaşması bekleniyor ve açlık ihtimaliyle karşı karşıyalar" ifadelerine yer verilmişti.

Son dönemde Gazze'ye giriş kapılarının açılması ve bölgeye yardım akışının hızlandırılması konusunda çağrılar artıyor.