Brezilya lideri Lula da Silva, İsrail tarafından istenmeyen kişi ilan edildi

İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı insanlık dışı saldırıları Holokost’a benzeten Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail tarafından istenmeyen kişi ilan edildi. Lula, İsrail’in Gazze’de soykırım başlattığını söylemişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edildiği duyuruldu.

İsrail Dışişleri Bakanı İsrail Katz ise yaptığı açıklamada, “Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Gazze’deki Hamas militanlarına karşı yürütülen savaşı, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi soykırımına benzeten yorumlarını geri alana kadar İsrail'de hoş karşılanmayacak. Ne unutacağız ne de affedeceğiz. Bu ciddi bir antisemitik saldırıdır” ifadelerini kullandı.

Katz’ın ofisinden yayınlanan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

Dışişleri Bakanı Israel Katz, Brezilya Büyükelçisine, 'Benim ve İsrail vatandaşları adına, Başkan Lula'ya bu sözlerini geri alana kadar İsrail'de istenmeyen kişi olduğunu söyleyin.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Afrika Birliği Zirvesine katılmak amacıyla 18 Şubat Pazar günü Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya ziyaret düzenledi. Lula da Silva, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’i Gazze Şeridi’nde Filistin halkına yönelik soykırım yapmakla suçladı.

İsrail gerçekleştirdiği saldırıları Hitler’in Yahudilere yönelik katliamlarına benzeten Lula’ya Tel Aviv hükümeti sert bir tepki göstermiş ve Brezilya Büyükelçisine kınama mesajı göndermişti.

Lula, İsrail hakkında gazetecilere şu açıklamalarda bulundu:

Gazze Şeridi'nde yaşananlar bir savaş değil, soykırımdır. Bu, askerlerin askerlere karşı savaşı değil. Bu, son derece hazırlıklı bir ordu ile kadınlar ve çocuklar arasındaki bir savaş.