Brezilya'dan İsrail'e misilleme: Tel Aviv büyükelçisi geri çağrıldı

Brezilya, İsrail’in, Devlet Başkanı Lula da Silva’yı “istenmeyen kişi” ilan etmesinin ardından Tel Aviv Büyükelçisini geri çağırdı.

Correio Braziliense sitesinin paylaştığı habere göre, İsrail'in açıklamalarının ardından Lula da Silva, İsrail ile yaşanan krizi görüşmek üzere bakanlarını ve danışmalarını Devlet Başkanlığı resmi konutunda "acil" toplantıya çağırdı.

İsrail’in Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’yı istenmeyen kişi ilan etmesinin ardından Brezilya, Tel Aviv Büyükelçisi Frederico Meyer’in istişareler için ülkeye çağırdı.

Devlet Başkanı Başdanışmanı Celso Amorim ise yaptığı açıklamada, İsrail'in Lula da Silva'ya yönelik sözlerini "saçmalık" olarak yorumladı.

Brezilya makamlarından konuya yönelik şu ana kadar kapsamlı bir açıklama yapılmadı ancak İsrail'in Brasilia Büyükelçisi Daniel Zonshine'nin Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı bilgisi aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini "soykırım" olarak niteleyerek, Nazi lideri Adolf Hitler'in yaptıklarına benzetmiş ve Gazze Şeridi'nde olanların "savaş değil, soykırım" olduğunu vurgulamıştı.

İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu da Lula da Silva’nın sözlerine tepki göstermiş ve "kırmızı çizginin aşıldığını" belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise Lula da Silva'nın, İsrail’in Gazze'deki işgalini Nazi lideri Adolf Hitler'in yaptıklarına benzetmesine tepki olarak "istenmeyen kişi" ilan edildiğini açıklamıştı.