İsrail savaş kabinesi, Başbakan Netanyahu'nun ateşkes taleplerini reddetti

İsrail savaş kabinesinin, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması müzakerelerine devam etmek için Hamas’tan yerine getirmesini istediği “Gazze’de hayattaki İsrailli esirlerin ve birinci turda serbest bırakılacak isimlerin listesini teslim etmesi” şartını reddettiği bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN tarafından paylaşılan habere göre, savaş kabinesi, Netanyahu’nun müzakerelere devam etmek için Hamas’a koyduğu şartları reddetti.

Savaş kabinesi, Netanyahu’nun Hamas’tan “Gazze Şeridi’nde hayattaki İsrailli esirlerin ve ilk turda serbest bırakılacak her İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki hangi Filistinli esirin serbest bırakılacağına ilişkin liste talep etmesine” karşı çıkıyor.

Netanyahu’nun talebinin “daha önce olduğu gibi görüşmelerin başında değil ilerleyen bölümünde müzakere edilebileceğini” açıklayan İsrail savaş kabinesi, serbest bırakılacak her İsrail vatandaşı için hangi Filistinli esirin bırakılacağına ilişkin liste talebinin bu aşamada görüşmeleri zora soktuğunu belirtti.

İsrail Başbakanlık Ofisi ise henüz konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Mısır basınına göre, Mısır, ABD, Hamas ve Katar’ın katılımıyla Kahire’de yürütülen müzakerelerin ilk günü 3 Mart Pazar günü sona erdi ve görüşmelere 4 Mart Pazartesi günü devam edilecek.

İsrail ve uluslararası basın tarafından paylaşılan haberlere göre, ara bulucular taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını bu sürede gidermeyi amaçlıyor.

İsrail, Hamas’tan talep ettiği “serbest bırakılacak İsrailli esirler listesi” şartını sağlamadığı gerekçesiyle Kahire’ye heyet göndermeyeceğini duyurmuştu.

ABD medyasının resmi kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Başkan Joe Biden yönetimi ile İsrail’in, rehinelerin serbest bırakılmasını da kapsayan 6 haftalık ateşkes şartları konusunda anlaşmaya vardığı ve Hamas tarafından cevap beklendiği bilgisi paylaşılmıştı.