ABD’nin Suriye’deki üssüne saldırı düzenlendi

ABD’nin Suriye’de bulunan üssüne İHA saldırısı gerçekleştirildi. İran destekli gruplar tarafından düzenlendiği açıklanan saldırıda, can kaybına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Suriye’de Fırat Nehri’nin batı tarafındaki İran destekli gruplar, Deyr El Zor şehrinde ABD askerlerinin konuşlandığı Ömer Petrol Sahası Üssü’ne insansız hava araçları (İHA) ile saldırı gerçekleştirdi.

Yerel kaynakların paylaştığı bilgiye göre, saldırıda herhangi bir can kaybı bulunmuyor. ABD tarafından ise saldırıya ilişkin olarak bir açıklama yapılmadı.

ABD, 28 Ocak Pazar günü Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya karşılık olarak 3 Şubat 2024 tarihinde Suriye ve Irak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ile bağlı milis gruplara ait en az 85 hedefin hava saldırısıyla vurulduğu açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD’nin Irak ve Suriye’de gerçekleştirdiği saldırıları “ABD'nin sadece gerginlik ve istikrarsızlığın artmasına yol açacak yeni bir maceracı ve stratejik hata” olarak değerlendiriyor.

ABD’nin düzenlediği saldırılarda Irak’ta 16, Suriye’de ise 23 kişi hayatını kaybetmişti.

SALDIRIYI "IRAK İSLAMİ DİRENİŞ" ÖRGÜTÜ ÜSTLENDİ

Suriye'de ABD askerlerinin konuşlandığı Ömer Petrol Sahası Üssü'ne düzenlenen saldırıyı Irak İslami Direniş örgütü üstlendi. Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD üssüne düzenlenen saldırıda altı mensubunun öldüğünü duyurdu.

ABD, 28 Ocak Pazar günü Ürdün'deki askeri üssüne düzenlenen İHA saldırısından Irak İslami Direniş örgütünü sorumlu tutmuştu. Washington, Ürdün'deki saldırıda üç ABD askerinin öldüğünü, 40'ı aşkın askerin de yaralandığını duyurmuştu. Tahran ise milislerin İran'dan bağımsız hareket ettiğini belirterek bu saldırıyla bir bağlantısı olmadığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden ise Suriye ve Irak'ta savaş uçaklarıyla düzenlenen hava saldırılarının ardından yaptığı açıklamada "Karşılığımız bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek" ifadelerini kullandı.