Ruanda'ya gönderilecek sığınmacılar açlık grevine başladı

İngiltere’nin 14 Haziran itibariyle Ruanda’ya göndermeyi planladığı sığınmacılar açlık grevine başladı.

İngiltere, Manş Denizi’ni geçerek yasadışı yollarla ülkeye giriş yapan sığınmacıları 14 Haziran itibariyle Ruanda’ya göndereceğini açıkladı. Gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacılar ise açlık grevine başladıklarını duyurdu.

BBC’nin görüştüğü sığınmacılar, kendilerine verilen gönderilme kararının detaylarını anlattı. Gatwick Havalimanı yakınındaki Brooke House gözaltı merkezinde tutulan 17 sığınmacı, Ruanda’nın başkenti Kigali’ye sevk edilecekleri bilgisinin yer aldığı 1 Haziran tarihli resmi belgeyi gösterdi. Belgede ayrıca sığınmacıların bu karara itiraz hakkı bulunmadığı bildirildi.

Açlık grevinde olan sığınmacılar, yemek yemediklerini ve yalnızca şekerli su tükettiklerini söyledi. Ancak gardiyanların kendilerine şeker vermeyi kestiğini belirtti.

Sığınmacılar ayrıca gözaltı merkezinde kameralı cep telefonlarının yasak olduğunu ve yalnızca internetsiz telefonların kullanımına müsaade edildiğini anlattı.

İngiltere’de ailesi bulunmasına rağmen Ruanda’ya gönderilmesi planlanan sığınmacılardan biri, göç merkezindeki yetkililerin kendisine açlık grevini bırakmasını, yemek yemesini ve Ruanda’ya sağlıklı bir şekilde gitmesini telkin ettiklerini aktardı.