İngiltere savunma harcamalarında artışa gidiyor

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin savunma harcamalarını 2030 yılına kadar gayri safi yurt içi milli hasılanın (GSYİH) yüzde 2,5 oranına çıkaracağını duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Polonya'ya gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında ortak basın toplantısı düzenledi.

Sunak; Rusya, Kuzey Kore ve Çin'in İngiltere’ye yönelik tehditlerini sıraladı ve bu ülkelerin giderek "daha iddialı" oldukları fakat tehlikenin de abartılmaması gerektiğini söyledi.

"Savaşın eşiğinde değiliz, bunu istemiyoruz da" ifadelerini kullanan Sunak, ancak bu durumun İngiltere'nin yanı sıra Avrupa ve dünya genelindeki insanların yaşamlarına ve geçim kaynaklarına doğrudan tehdit oluşturduğunu savunuyor.

Sunak, savunma harcamalarının artırılması ile ilgili taahhüdün gelecek 6 yıl içinde 75 milyar sterlinlik ek finansman anlamına geldiğine işaret ederek, "Ne harcayacağımıza, ne zaman harcayacağımıza ve nasıl ödeyeceğimize dair net planımız var. Bu, İngiltere'yi Avrupa'nın açık ara en büyük, NATO'nun ise ikinci büyük savunma gücü haline getirecek bir plan” şeklinde konuştu.

Başbakan Sunak, ek fonun giderek daha tehlikeli bir duruma gelen dünyanın zorluklarıyla başa çıkabilmek için ülke savunmasının "bir nesil içinde en büyük şekilde güçlendirilmesi" anlamına geldiğini belirtti.