David Cameron: "İngiltere, İsrail'e silah ihracatını askıya almayacak"

Dışişleri Bakanı David Cameron, İngiltere'nin ihracat lisansları konusundaki pozisyonunun değişmediğini ve İsrail'e silah ihracatına devam edeceklerini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, geçen hafta Gazze'ye düzenlenen hava saldırısında yedi yardım görevlisinin öldürülmesinin ardından İngiltere hükümetinin, İsrail'e silah ihracatını askıya almayacağını bildirdi.

Bakan, İngiltere'nin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmeye devam edeceğini vurguladı.

Cameron, İngiltere'nin ihracat lisanslarının genel durumunun değişmediğini de sözlerine ekledi.

Üst düzey lider Cameron, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile ortak basın toplantısında, İsrail'e yardım konusunda çağrıda bulundu.

Hükümet, World Central Kitchen'a düzenlenen saldırıda İngiliz vatandaşların ölmesinin ardından, Muhafazakâr Parti'nin silah ihracatını askıya alması yönünde bir baskı ile karşı karşıya kaldı.

Cameron, silah ihracatına izin verilmesine devam etmek adına sağlam bir yasal sürece sahip olduğunu yineledi.

"KANUNLARA UYGUN BİR ŞEKİLDE HAREKET EDİYORUZ"

Konuşmasının devamında Cameron, "Hukuki tavsiye yayınlamıyoruz, hukuki tavsiye hakkında yorum yapmıyoruz ama buna uygun bir şekilde hareket ediyoruz, biz kanunlara tabi bir hükümetiz ve olması gerekende bu" dedi.

Eski Dışişleri Bakanı David Lammy, Cameron'un hukuki tavsiyesini yayınlamayı reddetmesinin "yeterince iyi olmadığını" söyledi ve kendisini "incelemeden saklanmakla" suçladı.

Lammy, "Birleşik Krallık'ın herhangi bir kırılmada suç ortaklığı hayati öneme sahiptir. Eğer Birleşik Krallık silahlarının uluslararası insani hukukun ciddi bir şekilde kullanılması yönünde açık bir risk varsa, hükümetin bu silahların satışını askıya alması gerekir" şeklinde konuştu.