IMF: "Rusya tüm gelişmiş ekonomilerden daha hızlı büyüyecek"

Uluslararası Para Fonu, Rusya ekonomisinin bu yıl ABD dahil dünyanın tüm gelişmiş ekonomilerinden daha hızlı büyüyeceğini tahmin ediyor.

Uluslararası Para Fonu, (IMF) Rusya'nın bu yıl yüzde 3,2 büyüyerek İngiltere, Fransa ve Almanya'dan önemli ölçüde daha fazla büyümesini bekliyor.

IMF, petrol ihracatının "sabit kaldığını" ve hükümet harcamalarının "yüksek kaldığını" ve büyümeye katkıda bulunduğunu söyledi.

Genel olarak, dünya ekonomisinin "dikkat çekici derecede dirençli" olduğu belirtildi.

Yetkililer açıklamalarında, "Birçok kasvetli tahmine rağmen, dünya bir resesyondan kaçındı, bankacılık sistemi büyük ölçüde dirençli olduğunu kanıtladı ve gelişmekte olan başlıca ekonomiler ani duruşlardan etkilenmedi" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle yaptırıma maruz kalmasına rağmen IMF, bu yıl Moskova ekonomisine ilişkin ocak tahminlerini yükseltti.

Uzmanlar, 2025 yılında büyümenin daha düşük olacağını, ancak yine de daha önce beklenen yüzde 1,8'den yüksek olacağını söyledi.

IMF Direktör Yardımcısı Petya Koeva Brooks'a göre, şirket ve kamu kuruluşlarının yatırımları ve Rusya'daki özel tüketimdeki sağlamlık, güçlü petrol ihracatının yanı sıra büyümeyi de destekledi.