İsrail Refah’ta çadır kampı bombaladı: Dünyadan tepki yağıyor!

İsrail ordusu Refah’ta insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) saldırıları durdurma kararı aldığı Refah kentinde, yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına gerçekleştirilen saldırıda en az 40 Filistinli yaşamını yitirdi.

Filistin haber ajansı WAFA’nın aktardığına göre, İsrail savaş uçakları, Refah’ın kuzeybatısında Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) depolarının bulunduğu bölgenin yakınında yaşayan yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına saldırı gerçekleştirdi.

İsrail’in çadırları bombalaması sonucu en az 40 Filistinli yaşamını yitirdi.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sağlık ekiplerinin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıdaki Filistinlilerin cenazesi ile yaralıyı hastanelere götürdüğü kaydedildi.

Görgü tanıkları, “İsrail ordusunun bombardımanı kamptaki çok sayıda çadırın yıkılmasına ve yanmasına neden oldu. Bu kamp, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah kentinde İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği bölgede yer almıyor” ifadelerini kullandı.

Tanıklar, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı gerçekleştiğini söyledi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İsrail savaş uçaklarının Refah kentinin kuzeybatısında yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampı acımasızca bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi ve yaralandı. Kayıpları arama çalışmaları sürüyor” denildi.

CEVDET YILMAZ: “İSRAİL’İN REFAH’TA HUNHAR KATLİAMLARINI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “İsrail’in Refah’ta sivil halka yönelik hunhar katliamlarını şiddetle kınıyoruz. Bu vahşete sessiz kalanlar işlenen suçlara ortak olarak tarihin kara sayfalarına geçecektir. İnsanlıktan en küçük nasibi olan herkesi hukuktan ve haktan yana olmaya ve bu barbarlığı acilen durdurmaya davet ediyoruz. Tüm imkanlarımızla mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in Refah’taki çadırlara yönelik saldırının ardından yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail’in, Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyorum. Uluslararası Adalet Divanının saldırıları durdurma kararını yok sayan İsrail’in, evlerinden edilen masum insanların kaldığı çadırlara saldırı düzenlemesi tek kelimeyle alçaklıktır. Yapılan bu hain ve kalleş saldırılar, İsrail’in bir devlet gibi değil terör örgütü gibi davrandığının en büyük kanıtıdır. Her zaman insan haklarından bahseden ülkeler ve uluslararası mekanizmalar işgalci İsrail’e karşı harekete geçmek için daha neyi beklemektedir. Daha kaç masum insan can vermelidir? Yaşananlara ses çıkarmayanlar ve görmezden gelenler, İsrail’in işlediği suçlara ortaktır. Soykırım ve katliam yapan İsrail, hak ettiği cezayı almalıdır, eninde sonunda alacaktır” dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararından sonra İsrail’in Refah’taki saldırılarını durdurmasının zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Albares, “İspanya, çok kararlı ve kesin oldu. 7 Ekim'den itibaren İsrail'e karşı saldırıları kınadı ve rehinelerin serbest bırakılmasını istedi ama aynı zamanda Gazze'de ateşkes ve insani yardımların girmesi için de çalıştı. Bunu yapmakta kimse bizi engelleyemez. Aralarında çok fazla sayıda reşit olmayanların ve kadınların da bulunduğu 35 binden fazla Filistinli sivil öldürüldü ve daha fazlasının öldürülmesine göz yumamayız. İnsanı felaketin önlenmesi için hemen ateşkes istiyoruz” şeklinde konuştu.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, yaptığı açıklamada, İsrail’in Refah’a gerçekleştirdiği saldırıların uluslararası insani yasaların ihlali olduğunu söyledi.

Eide, “Bence bu üç ülke aylarca İsrail'in Gazze'de yaptıklarının uluslararası yasaları ihlale ettiklerini söyledi. Fakat şimdi bunu biliyoruz. Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'in Refah'taki saldırılarını durdurmasını emreden zorunlu bir karar aldık. Bu zorunlu bir karardır. Bağlayıcıdır, yani Refah'ta devam etmek... dünyanın en yüksek mahkemesinin kararını önemli ölçüde ihlal etmektir” dedi.

AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Josep Borrell, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonlarını durdurmasını emreden Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının uygulanması gerektiğini belirtti.

Borrell ayrıca, Refah sınır kapısı için özel bir AB sınır yardım misyonunun başlatılması konusunda siyasi bir karara varılması için çalışacaklarını kaydetti.