Biden ile Netanyahu arasında gerilim tırmanıyor: ABD'nin Gazze politikası değişebilir

İsrail’in Gazze’de sivil yardım taşıyan konvoyu vurmasının ardından Başbakan Benjamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv yönetimine sivilleri koruma ültimatomu verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Netanyahu’ya Gazze’de 7 sivil yardım görevlisinin öldürülmesinin ve şehirdeki genel insani durumun “kabul edilemez” olduğunu söylediği ve Tel Aviv’in sivillere zarar verilmesini önleyecek somut önlemler almasını istediği belirtildi.

Gazze’deki insani durumun geliştirilebilmesi için acil bir ateşkes gerektiğini ifade eden Biden, ABD’nin Gazze politikasının İsrail’in atacağı adımlara bağlı olarak şekilleneceğinin altını çizdi.

Analistler, bu ultimatomun askeri yardımın azaltılmasına yönelik olabileceğini vurguladı.

Biden, geçen ayki bir mesajında, “Demir Kubbe’nin İsrail’i korumaya devam etmesi için” silah ihracatını asla tam olarak kesmeyeceğini belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada, “Bakın, sadece şunu söyleyeceğim: Görmek istediğimiz değişiklikleri görmezsek politikamızda değişikliğe gideceğiz” ifadelerini kullandı.

Reuters’a ismini vermemek kaydıyla konuşan Beyaz Saray kaynakları, konuşmanın zaman zaman “gergin” bir hal aldığını ve açık bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Orta Doğu biriminde önceden görev yapmış Mike Singh, bu ültimatomun İsrail’e sunulan desteğin ulusal ve uluslararası politikalardaki maliyetinin çok yüksek olduğuna işaret ettiğini, Tel Aviv’de bir değişiklik yaşanmazsa Washington’un en muhtemel adımının 2006’da İsrail-Hizbullah savaşını bitiren çözüme benzer bir çözüm için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde müzakerelere başlaması olacağını dile getirdi.

Reuters’a konuşan eski bir Orta Doğu istihbarat uzmanı olan Jonathan Panikoff, Biden'ın ABD-İsrail ilişkilerini bozacak, silah gönderiminin durdurulması ya da İsrail'in BM'de tamamen terk edilmesi gibi sert adımlar atma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

Panikoff, “Biden'ın savaşın yürütülme biçiminden ve bizzat Başbakan Netanyahu'dan duyduğu hayal kırıklığı doruk noktasına ulaştı” dedi.

Beyaz Saray yetkilileri şu anda Netanyahu yönetiminden gelecek bir cevaba odaklanmış durumda.