Gambiya meclisi kadın sünneti yasağını hedef aldı

Gambiya meclisi, 2015 yılında yasaklanan kadın sünnetinin tekrar yasal hale getirilmesi konusunda görüşmeler düzenleyecek.

Eski Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh tarafından 2015 yılında yasaklanan kadın sünneti pratiğinin Banjul’daki mecliste görüşülmesi bekleniyor.

Jammeh’in kamuya açıklama yapmadan getirdiği yasağın ihlali para ve hapis ile cezalandırılabiliyor ancak yürürlüğe girdiğinden beri sadece iki adet ceza uygulandı.

Yasağı kaldırmayı öngören tasarı Mart 2024’ün başında Milletvekili Almameh Gibba tarafından sunuldu.

Gibba, yasağın, vatandaşların kültürlerini ve dinlerini uygulama haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Tasarı, tartışılmasını takiben 58 sandalyeli meclisteki 42 vekilin oylarıyla incelenmesi için meclisin komitelerinden birine yönlendirildi.

Tasarının komiteden ve meclis oylamasından geçerek yasalaşması halinde Gambiya, dünyada kadın sünneti yasağını kaldıran ilk ülke olacak.

Bu tasarının Banjul’da gündeme gelmesiyle sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerden de tepkiler geldi.

Yerel bir kuruluş olan Kızlar İçin Güvenli Eller’in kurucusu Jaha Dukureh, AP’ye verdiği röportajda, “Eğer bu yasayı yürürlükten kaldırmayı başarırlarsa çocuk yaşta evlilik yasasının ve hatta aile içi şiddet yasasının da peşine düşeceklerini biliyoruz. Bu dinle ilgili değil, kadınları ve bedenlerini kontrol etme döngüsüyle ilgili” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bahsi geçen pratiğin sağlık için herhangi bir faydası olmadığını, aşırı kanama, şok, psikolojik problemler ve ölümle sonuçlanabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) da yayımladığı bir raporda, uygulamanın yararı olmadığını ve kadın sünnetinin “hiçbir dini metinde teşvik veya kabul edilmediğini” aktardı.

BM’nin tahminlerine göre Gambiya’da 15-49 yaş arasındaki kadınların yarısından fazlası bu pratiğe maruz bırakıldı.