G7’den Vladimir Putin’i kızdıracak hamle: Rusya’nın parasını Ukrayna’ya verecek

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 ülkelerinin Ukrayna’ya kredi verilme konusunu görüştüğünü kaydetti. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’da Ödenek Komisyonu toplantısında konuştu.

Yellen, “G7'den Ukrayna’ya kredi sağlama ve (Belçika’nın Euroclear finans kuruluşunun Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde ettiği) beklenmedik gelirleri, söz konusu krediyi kapatmakta kullanma olasılığını müzakere ettik” ifadelerini kullandı.

Yellen, bu yaklaşımın “büyük destek gördüğünü” söylerken, ilgili karar taslağını hazırlayıp önümüzdeki G7 Zirvesi’nde ülke liderlerine sunma umudunu kaydetti.

Daha önce Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Rusya'nın dondurulan varlıklarından kaynaklanan olağanüstü gelirlerine yönelik hazırlanan planın üye ülkeler tarafından kabul edildiğini duyurmuştu. Bu kapsamda, Rus varlıklarından sağlanan karlar Ukrayna'nın savunmasını ve yeniden inşasını desteklemek için kullanılacak.

G7 ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı özel askeri harekat nedeniyle Rusya’nın döviz varlıklarının neredeyse yarısını oluşturan 300 milyar euro’yu dondurmuştu.

Sputnik’in aktardığına göre, bu miktarın 200 milyar euro’luk kısmı, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear dahil AB ülkelerindeki finans kuruluşlarında bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası, Rus varlıklara yönelik her türlü manipülasyonun uzun vadede euro üzerinde olumsuz etkiye sahip olacağı konusunda uyararak Kiev’e destek için diğer finansman yollarını kullanma çağrısında bulunmuştu.

Kremlin, bu tür kararların kabul edilmesinin “tüm uluslararası hukuk kurallarının ihlali yönünde atılan yeni bir adım” olduğunu kaydetmişti.

Rus varlıkların Avrupa’da dondurulması için ‘hırsızlık’ nitelendirmesinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’da Rus varlıklarına el konması durumunda aynı şekilde karşılık vereceklerini söylemişti.

Lavrov, “Batı ülkelerinin Rusya’da tuttuğu parayı iade etmeme fırsatımız var. Hiç şüphe olmasın, biz de misillemede bulunacağız” şeklinde konuşmuştu.