Fransa, Rus İstihbaratı'nın asker gönderme hazırlığı iddialarını "dezenformasyon" olarak niteledi

Fransa Savunma Bakanlığı, Rusya Dış İstihbarat Servisi liderinin yaptığı açıklamaları “provokasyon amaçlı dezenformasyon” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS tarafından 19 Mart’ta aktarılan habere göre SVR Şefi Sergey Narişkin, Paris’in Ukrayna’ya 2 bin asker göndermek için hazırlıkarda bulunduğunu, bu birliklerin “özel askeri operasyon” alanında bulunması durumunda “meşru hedef” olacaklarını söyledi.

Narişkin, Paris hükümetinin ilk etapta 2 bin kişiden oluşacak birliğin Ukrayna’ya “fark edilmeden” sokulması konusunda endişeler taşıdığını da öne sürdü.

Fransa Savunma Bakanlığı ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narişkin tarafından yönetilen eylem, Rusya’nın dezenformasyona sistemik olarak başvurduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu tarz provokasyonları sorumsuz buluyoruz” ifadelerine yer verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşık 3 hafta önce Ukrayna’ya asker gönderilebileceği açıklamasında bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde Fransız kanalı TF1’e konuşan Macron, Paris’in Rusya’ya bir saldırı gerçekleştirmeyeceğini ifade etmişti.

İki ülke arasında bu konudaki gerginlik, geçtiğimiz ocak ayında Moskova’nın Fransız paralı askerlerinin Ukrayna’da bulunduğuna yönelik iddiasının akabinde de yaşanmıştı. Paris yönetimi, Ukrayna’da paralı askerlerinin bulunduğuna ilişkin tüm önermeleri reddetmişti.

(TASS, Reuters, TF1)