Macron’dan Avrupa için güçlü savunma ve ekonomik reform çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, güçlü bir Avrupa savunması çağrısında bulundu ve küresel sahnede daha iddialı bir Avrupa Birliği vizyonunu ana hatlarıyla vurgularken kıtanın ABD'nin kölesi haline gelmemesi gerektiğini söyledi.


Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde açıklamalarda bulunan Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna'da kazanmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi ve Avrupa'nın siber güvenlik kapasitesinin artırılması, Brexit sonrası İngiltere ile daha yakın savunma bağları ve üst düzey askeri personeli eğitmek için bir Avrupa akademisi kurulması çağrısında bulundu.

Macron, “Savunma sanayisi olmadan savunma olmaz. Yıllardır savunmaya yeterli harcamayı yapmıyoruz. Daha fazlasını üretmeliyiz, daha hızlı üretmeliyiz ve Avrupalılar olarak üretmeliyiz. Avrupa’nın hiçbir zaman ABD'nin kölesi olmadığını ve aynı zamanda dünyanın diğer bölgeleriyle nasıl konuşulacağını bildiğini göstermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK AÇILIM ve AB PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın, küresel serbest ticaret kurallarına büyük rakiplerin meydan okuduğu bir ortamda ekonomik olarak geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı ve yapay zeka, kuantum hesaplama, uzay, biyoteknolojiler ve yenilenebilir enerji alanlarında küresel bir lider olmayı hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Macron, AB'nin, ABD ve Çin'in "aşırı sübvansiyonları" karşısında yapay zeka ve yeşil enerji gibi sektörlerdeki firmaları destekleyebilmesi için kendi rekabet kurallarında birtakım muafiyetler üzerinde anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti.

Fransız liderin konuşması, danışmanları tarafından Fransa'nın önümüzdeki beş yıl için AB'nin stratejik gündemine faydalı olacağı şeklinde yorumlandı. Gündem, AB liderlerinin bloğun üst düzey görevleri konusunda masaya oturacağı Avrupa seçimlerinden sonra belirlenecek.

Macron, kişisel popülaritesinin giderek düştüğünü görüyor. Merkezci Rönesans partisi, 6-9 Haziran Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan anketlerde, aşırı sağcı Rassemblement National'ın (RN) gerisinde yer alıyor.

Fransa lideri için bir başka önemli zorluk ise kamuoyu yoklamalarının gösterdiğine göre, Macron’un Avrupa Parlamentosu'ndaki grubu Renew'in şu anda üçüncü en büyük grup olması ancak yeni yapılan anketlerde dördüncü sıraya gerilemesi ve bunun da onun yetki alanını daha da sınırlandırması.

Macron’un Avrupa Parlamento seçimleri öncesinde kaybettiği nüfuzunu geri kazanmak için önemli toplantılar gerçekleştirmesi bekleniyor.