Finlandiya yönetimi Rusya'yı yasa dışı göçmenlere izin vermekle suçladı

Finlandiya Başbakanı, birçok yasa dışı göçmene Rus muhafızlarının yardım ettiğini söyleyerek Rusya’yı göçmenlerin ülkeye yasa dışı bir şekilde girmesine yardım etmekle suçluyor.

Finlandiya, Avrupa’nın 1.340 km’lik sınırını Rusya ile paylaşıyor. Sınırdan geçişler bu zamana kadar engellenmişti ancak kasım ayı içerisinde yasa dışı geçişlerde büyük bir artış yaşanıyor. Sınırı muhafızları son 2 gün içerisinde yaklaşık 89 yasa dışı geçiş saptadıklarını belirtiyor.

Finlandiya sınır muhafızlarından olan Albay Matti Pitkaniitty, BBC News'e verdiği demeçte, göçmenlerin Rusya'ya yasal olarak gelen ancak bir AB üyesi devleti olan Finlandiya'ya girme yetkisi olmayan Irak, Yemen ve Suriye gibi ülkelerin vatandaşlarını içerdiğini söyledi.

Pitkaniitty, "Geleneksel olarak, Rus muhafızları insanların uygun belgeler olmadan Finlandiya sınırına varmasına izin vermedi ancak Rus yetkililerin politikalarını son aylarda değiştirdiklerini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Göçmenlerin çoğu, sınırdan bisiklet sürmeye izin veren bir anlaşmadan yararlanarak Finlandiya'ya bisikletle giriyor. Finlandiya, 9 Kasım'da sınırdan bisikletle geçişleri yasakladı.

Bisikletle sınırdan yasa dışı geçişlerin çoğu, güneydoğu Finlandiya'daki Nuijamaa ve Vaalimaa'daki sınır geçişlerinde görülüyor.

Başbakan Petteri Orpo, salı günü düzenlediği basın toplantısında, Rus yetkilileri yasa dışı geçişleri kolaylaştırmakla suçladı.

Orpo, "Bu insanlara yardım edildiği ve sınır muhafızları tarafından sınıra kadar eşlik edildiği veya nakledildiği açıktır" şeklinde konuştu.

2021 yılında Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden birçok göçmen, Belarus’a geçiş yaptıktan sonra AB üyesi ülkeler olan Polonya ve Litvanya’ya geçiş yaptı.

İçişleri Bakanı Maria Rantanen, Salı günü yaptığı açıklamada, Finlandiya hükümetinin sınırdaki güvenliği artırmaya hazırlandığını söyledi.