Ermeniler, iade edilen toprakları için protesto düzenledi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan'ın 1990'larda ele geçirdiği dört terk edilmiş köyü iade etmeyi kabul ettiğini açıkladı. Ermeni vatandaşlar, Azerbaycan’a toprak tavizi olarak gördükleri bu kararı başkent Erivan olmak üzere birçok bölgede protesto etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan'ın 1990'larda ele geçirdiği dört terk edilmiş köyü iade etmeyi kabul etti. Bölgedeki yerleşim yerlerinde yaşayanlar, bunun kendilerini ülkenin geri kalanından koparabileceğini belirtiyor ve Paşinyan'ı hiçbir karşılık garantisi olmaksızın tek taraflı olarak toprak vermekle suçluyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Azerbaycan'ın özel bölgesi olarak tanınan ancak Ermenistan tarafından kontrol edilen Tigranashen köyü yakınlarında kuzey-güney ana caddesi kapatıldı.

Başkent Erivan'da polisin protestocuları yoldan uzaklaştırmaya çalıştığı sırada tutuklamalar yaptığı görüntülendi. Ermenistan'ın bazı köyleri geri vermeyi kabul ettiği bölge, denize kıyısı olmayan ülke için stratejik önem taşıyor.

Gürcistan'a giden otoyolun, ülkenin dış ticareti açısından hayati önem taşıyan bazı bölümlerinin yanı sıra Rus doğal gaz boru hattını da içeren bu bölge, avantajlı askeri konumlara da sahip.

Erivan "egemen toprakları" devretmeyeceği konusunda ısrar ederken, Paşinyan dört sınır köyünü iade etme kararının Bakü ile "savaşı önlemeyi" amaçladığını savundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise 24 Nisan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkeler arasındaki barış anlaşmasının "her zamankinden daha yakın" olduğunu söyledi.