Ararat Mirzoyan: "Azerbaycan ile Ermenistan önemli noktalarda anlaşamadı"

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının imzalanmasının, belgenin iki önemli noktası üzerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle durduğunu dile getirdi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Ermenistan Devlet Televizyonu'na açıklamalarda bulundu.

Mirzoyan, "Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasının imzalanması, belgenin iki önemli noktası üzerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle durdu" ifadelerini kullandı.

Mirzoyan, "Güney Kafkasya'da uzun vadeli barışı sağlamak için tarihi bir fırsat yakaladığımıza inanıyorum. Ermenistan barış gündemine bağlılığını sürdürüyor. Birçok konuda ortak bir zemin bulduk. Ancak iki önemli noktada taraflar anlaşmaya varamadı: Birinci nokta toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınması, ikinci nokta ise iletişimin açılması" şeklinde konuştu.

Yakın gelecekte bu konularda daha fazla anlayışa ulaşmanın mümkün olacağını umduğunu söyleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı, şu anda Erivan'ın Alma-Ata Deklarasyonu'na atıfta bulunup bu maddenin taslak anlaşmaya dahil edilmesini önerdiğini ancak Bakü'nün buna muhalefet ettiğini söyledi.

Mirzoyan, AB gözlem misyonunun Ermenistan-Azerbaycan sınırında ciddi bir istikrar unsuru haline geldiğini ifade etti.

Mirzoyan, "AB gözlem misyonunun sınırdaki bombardımanla ilgili açıklamasına özel bir önem atfediyorum. AB gözlem misyonunun Ermenistan-Azerbaycan sınırında ciddi ve somut bir istikrar unsuru haline geldiğini belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

Ermenistan-ABD-AB formatındaki üçlü toplantının tarafların yakınlaşma sürecinin bir parçası olduğunu belirten Mirzoyan, toplantının gündeminde askeri konuların bulunmadığını dile getirdi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, "Brüksel'de önemli bir toplantı gerçekleşti ve hafızam beni yanıltmıyorsa, daha önce hiç böyle bir format olmamıştı. Ermenistan'ın ABD ve AB ile yakınlaşma süreci bağlamında bu son derece önemli. Bu ne bir şeyin başlangıcı ne de sonudur ancak büyük bir sürecin önemli bir parçasıdır" dedi.

Erivan'ın hem ABD hem de AB ile ilişkilerini derinleştirdiğini söyleyen Mirzoyan, "5 Nisan toplantısının sonuçları, Ermenistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin desteklenmesinden başlayarak bizim için son derece önemli olan bir dizi istikameti tanımlamaktadır. Bu, bugün gerçekten ihtiyacımız olan önemli bir siyasi açıklamaydı" ifadelerini kullandı.

Mirzoyan, "Aynı zamanda konuştuğumuz her şey, güvenlik sisteminin bir parçası olan ülkemizin dokunulmazlığının artırılmasına da atıfta bulunuyor" dedi.

5 Nisan'da Brüksel'de gerçekleştirilen görüşmede, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD, ABD ve Ermenistan'ın Brüksel'deki üçlü toplantısı öncesi gerçekleştirilen basın toplantısında ABD'nin, ekonomik ve siyasi istikrarını güçlendirmek amacıyla Erivan'a 65 milyon dolardan fazla yardımda bulunacağını söylemişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Brüksel'in Erivan'ı daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladığını söyleyerek, gelecek dört yıl içinde Ermenistan'a 270 milyon euro tutarında hibe tahsis etmeyi planladıklarını dile getirmişti.