Ekvador'da başkan adayına düzenlenen suikast hakkında yeni bilgilere ulaşıldı

Ekvador’da 2023 yılında gerçekleşen başkanlık seçimlerine sayılı günler kala, devlet başkanı adayı Fernanda Villavicencio’nun ölümüyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Cinayeti araştırmaya devam eden savcılık, suikastın bir suç örgütü tarafından cezaevinde planlandığını iddia etti.

Ülkedeki çetelerle mücadele vaatleriyle seçim kampanyasını yürüten Villavicencio, Ağustos 2023’te başkent Quito’da bir miting çıkışında arabasına binmek üzereyken silahlı saldırıya uğramıştı.

Savcı Ana Hidalgo, 27 Şubat Salı günü görülen duruşmada soruşturma sürecinin detaylarını paylaştı.

Savcı Hidalgo, Ekvadorlu başkan adayını öldüren tetikçinin suikastın ardından polisle çatışmaya girdiği sırada intihar ettiğini söyledi.

Olaydan birkaç hafta sonra 6 Kolombiyalı şüpheli El Litoral cezaevinde ölü bulundu. Adli tıp uzmanları, 6 şüphelinin boğularak öldüğünü belirlerken, El Pais gazetesi ise 6 şüphelinin de cezaevinde asıldığı bilgisini paylaştı.

Savcılık, Villavicencio'ya saldıran 7 şüphelinin cezaevinde ölmüş olmasına rağmen bu kişileri kiralama ve Ekvadorlu siyasetçiyi öldürme talimatının cezaevindeki bir tutuklu tarafından verildiği sonucuna ulaştığını duyurdu.

Tetikçilerden birine gönderilen bir mesajı araştıran savcılık, suikast talimatının Los Lobos (Kurtlar) isimli suç örgütünden geldiği sonucuna ulaştı.

Ekvador’un en güçlü suç örgütlerinden biri olduğu biliniyor. Çetenin, Meksika’daki Yeni Nesil Jalisco karteli ile bağlantısı olduğu düşünülüyor.