Donald Trump'ın NATO ve Rusya'ya ilişkin yorumları liderlerden eleştiri topladı

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 seçimlerindeki adayı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği mitingde NATO ve Rusya’ya ilişkin yaptığı yorumlar “dehşet verici ve tehlikeli” olarak nitelendi ve eleştirilerle karşılaştı.

VOA Türkçe’nin haberine göre, Biden’ın seçim kampanyasından yayımlanan açıklamada, Donald Trump’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına devam etmesine ve savaşı Polonya ile Baltık devletlerine genişletmesine “yeşil ışık yakmaya niyetli olduğu” ve bu durumun “dehşet verici ve tehlikeli olduğu” ifadeleri yer aldı.

Adaylığının ABD’de demokrasi ve özgürlüğün sürdürülmesi amacını taşıdığını belirten Biden, Trump’ın yeniden seçilmesi halinde bir “diktatör” gibi davranacağını söyledi.

Düzenlediği bir basın toplantısında Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby’ye de Trump’ın sözleriyle ilgili sorular yöneltildi. Kirby, NATO’nun hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu, ittifakın kurucu antlaşmasının beşinci maddesi gereğince NATO topraklarının her bir karışının savunulacağını dile getirdi.

Kıdemli İletişim Danışmanı Andrew Bates de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “En yakın müttefiklerimizin katil rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve bu durum Amerika’nın ulusal güvenliğini ve küresel istikrarı tehlikeye atıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Donald Trump, mitingde yaptığı açıklamada NATO içinde payına düşeni ödemeyen ülkelere yönelik saldırılar olması halinde bu ülkeleri korumayacağını, tam aksine saldırgan tarafı bu konuda cesaretlendireceğini aktarmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhuriyetçi Parti üyesi Nikki Haley, Demokrat Partili Maryland Senatörü Chris Van Hollen, Polonya Savunma Bakanı Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel gibi isimler, eski ABD Başkanı’nın açıklamalarına tepkiler yöneltti.