Hakan Fidan dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, A Haber’e verdiği röportajda dış politikada yaşanan güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuk olduğu A Haber canlı yayınında Orta Doğu’da ve Ukrayna’da yaşanan gelişmelere değindi.

ABD’nin Irak ve Suriye’deki saldırılarını “ateşle oynama” olarak nitelendiren Fidan, durumun kontrolden çıkarak bölgeye yayılma tehlikesi taşıdığını belirtti.

İsrail’in bölgede güvenlik değil yayılmacılık aradığını ifade eden Fidan, “İsrail güvenlik peşinde değil. İsrail daha fazla toprak peşinde. Filistinlilere kendi devletini verdiği gün zaten İsrail güvende olacak” dedi.

Türkiye’nin İsrail-Filistin sorununun çözümüyle ilgili aktif sorumluluk almaya hazır olduğunu defalarca kez dile getirdiğini aktaran Dışişleri Bakanı, “İki devletli çözümü gündeme getirirken bu sefer farklı olarak, metodolojik olarak da garantörlük mekanizmasını öne sürmemizin arkasında bu yatıyordu” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan, 12 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşecek görüşmeye ilişkin de detay palyaştı.

Fidan, toplantıda Fırat Nehri’nin batısındaki bölgelerde Rus askerleri ile Türk askerleri arasındaki saldırmazlık mekanizması, bu bölgedeki terör sorununun çözümünde iş birliği ve Ukrayna ile tahıl anlaşması konularının görüşüleceğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilişkilerin geçtiğimiz yılın sonunda normalleştiği Mısır’a bir ziyaret düzenleyeceğini aktaran Fidan, Türkiye’nin Mısır’a İHA teknolojileri sağlayacağını ifade etti.

F-35 programına geri dönülmesi ihtimalini de değerlendiren Dışişleri Bakanı, bunun mümkün olduğunu fakat Türkiye’nin diğer yeteneklerinden vaz geçmeyi istemediğini söyledi.

Fidan, “F-35'in sadece bir müşterisi değil aynı zamanda üretici ortaklarından biriydik. Yani Türkiye'nin maddi kaybının yanı sıra burada ortaya koyduğu kapasiteyle bir zararı da söz konusu, bunu elimine etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Roketsan'ın geliştirdiği hisar sınıfı alçak, orta ve yüksek irtifalı ve belli bir sürece yayılan katmanlı hava savunma doktrinini uygulamaya başladık” dedi.,