Hakan Fidan, Filistin-İsrail ve Pakistan-İran hattındaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Amman'da görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, İsrail’in eylemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile Amman’da temaslarda bulundu.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı, 'bu saldırıların güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırılmaya çalışılmasının asla kabul edilemez' olduğunu belirtti.

“İsrail'in kendi güvenliğini sağlama iddiasıyla yaptıkları, yayılmacılık ve işgalden başka bir şey değildir” açıklamasında bulunan Fidan, savaşlar ve krizleri takiben İsrail'in topraklarının genişlemesinin bunun en somut kanıtı olduğuna işaret etti.

İsrail’in Batı Şeria'da “yerleşim” olarak nitelendirdiği faaliyetlerinin Filistinlilerin topraklarının çalındığı işgal eylemleri olduğuna değinen Fidan, konuşmasında, “Açık konuşalım, güvenliği tehdit altında olan aslında İsrail değil tam aksine Filistinliler ve bölge ülkeleridir. Tüm dünyanın bu gerçeği görmesi gerekmekte" ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Pakistan ile İran arasındaki son gelişmelere de değindi. Yaşanan son olayların endişe ve dikkatle takip edildiğini aktaran Fidan, iki ülkeden meslektaşlarıyla görüştüğünü ve Türkiye’nin taraflara bölgede sükunetin korunması yönünde tavsiyede bulunduğunu ifade etti.

İran ve Pakistan’ı “iki kardeş ülke” olarak tanımlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin İslamabad ile Tahran yönetimleri arasındaki gerilimin azaltılması amacıyla ne yapılması gerekiyorsa onun yapılmasına devam edeceğini ve bunun için hazır olunduğunu dile getirdi.