Bakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla Tahran-Tel Aviv gerginliğini ele aldı

Anadolu Ajansı’nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Tahran-Tel Aviv gerginliğini görüştü.

Bakan Fidan, mevkidaşıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıya değinerek bölgedeki gerginliğin artmasını istemediğini, gerilimi artıracak adımların son bulmasını arzu ettiğini ifade etti.

Abdullahiyan da Tahran’ın İsrail’e yönelik operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekat girişimi olmayacağını ancak bir saldırıyla karşılaşması durumunda yanıtının daha şiddetli olacağını dile getirdi.

İngiliz mevkidaşı David Cameron ile de telefonda görüşen Fidan, bu görüşmede de aynı noktanın altını çizdi. Cameron da Fidan ile aynı görüşü paylaştığını aktardı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ankara'nın İsrail-Hamas çatışmasının bölgeye yayılabileceği konusunda uyarılarda bulunduğu, İran’ın Şam Büyükelçiliğine gerçekleştirilen uluslararası hukuka aykırı saldırının Türkiye'nin kaygılarını haklı çıkardığı ifade edildi.

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır. Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız. Bölgemizin istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarımızı sürdüreceğiz. Gelişmeler ilk dakikadan itibaren ilgili kurumlarımızla bilistişare, ülkemize yönelik güvenlik tehditleri bakımından da yakından takip edilmekte ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.