Fidan: "D-8 ülkeleri olarak Filistin'in yanındayız ve arkasındayız"

Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'den oluşan Gelişen 8 Ülke (D-8) organizasyonunun dışişleri bakanları, 8 Haziran Cumartesi günü İstanbul'da Gazze'deki gelişmeleri gündeme alan olağanüstü bir toplantı gerçekleştiriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın açılışında "Gazze'nin yanında durmak, bu zorbalığa ve baskıya direnebilmek hepimizin görevi. İşgal, ilhak ve yasa dışı yerleşimlere karşı durmak ve insan onurunu yüceltmek zorundayız. D-8 ülkeleri olarak Filistin'in yanındayız ve arkasındayız. Uluslararası sistem bir çözüm getiremediği sürece İslam dünyası olarak bu probleme sahip çıkmak ve kalıcı bir çözümün liderliğini yapmak bize düşüyor. Türkiye olarak biz bölgesel problemlerin bölgesel çözümleri beraberinde getirmesi ve ancak bu şekilde çözüleceğine inanıyoruz. Gazze'deki durum insanlık için bir utanç. Gazze'nin yanında durmak, bu zorbalığa ve baskıya direnebilmek hepimizin görevi. İşgal, ilhak ve yasa dışı yerleşimlere karşı durmak ve insan onurunu yüceltmek zorundayız. D-8 ülkeleri olarak Filistin'in yanındayız ve arkasındayız" dedi.

Fidan, İsrail'in işgalinin iki ülke arasında bir çatışma değil, küresel demokrasiye bir meydan okuma olduğunu dile getirdi.

"Uluslararası sistem ikiyüzlülük ve bazı ülkelerin körlüğü nedeniyle aslında çöküşe geçti" diyen Dışişleri Bakanı, Gazze'de yaşananların insani norm ve değerlerin erozyonuna işaret ettiğini belirtti.

Hakan Fidan, D-8 olarak ülkelere Filistin'i tanımaları yönünde çağrıda bulunacaklarını aktarırken Hamas'ın kalıcı barışı desteklediğini, İsrail'in ise ilk günden beri ateşkes çabalarını manipüle eden ve reddeden taraf olduğunu söyledi.

Gazze'de aksiyona ihtiyaç olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, Filistin'in BM'ye tam üyeliğinin gerçekleşeceğini, katliama sebep olanların "mutlaka hesap vereceğini" aktardı.

D-8'in bugünkü toplantısı, 7 Ekim'den beri Gazze'deki durumu merkeze alan ilk görüşme olacak.

D-8 GENEL SEKRETERİ AA'YA KONUŞTU

Toplantıdan önce Anadolu Ajansı'na konuşan D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulkadir Imam, "Görüşmelerimiz, barışı ve istikrarı teşvik etmeyi ve etkilenen nüfusa çok ihtiyaç duyulan insani yardımı sağlamayı amaçlayan etkili ve ortak bir yanıtın koordine edilmesine odaklanacaktır" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin D-8 için önemli olduğuna dikkat çeken Imam, "Toplantı, Gazze krizinin çözümüne yapıcı şekilde katkıda bulunma kararlılığımızı yansıtan, örgütümüz için çok önemli bir andır. Gazze'deki durumu olumlu yönde etkileyecek ve üye ülkelerimiz arasındaki bağları daha da güçlendirecek verimli görüşmeler ve başarılı sonuçlar bekliyoruz" dedi.