Birleşik Krallık Enerji Bakanı Claire Coutinho: "Beceriksiz iklim politikaları tekrarlanmayacak"

Birleşik Krallık Enerji Bakanı Claire Coutinho, ülkesinin Avrupa’nın birçok ülkesinde huzursuzluk yaratan ve “beceriksiz” olarak değerlendirdiği iklim politikalarının tekrarlanmayacağını belirtti.

Politico’ya açıklamalarda bulunan Claire Coutinho, “Avrupa genelinde meydana gelen ayaklanmalar ve protestoların halkın kendi çıkarlarına uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

Başbakan Rishi Sunak’ın yakın müttefiki konumunda bulunan Coutinho, Britanya’nın AB’nin tersine bir yandan yeşil gündem çerçevesinde fikir birliği oluştuğuna dikkat çekerken, diğer yandan karbon emisyonlarında önemli kesintiler gerçekleştirdiğini vurguladı.

Bakan Coutinho, “Bu her Avrupa ülkesinde olmuyor. Avrupa’da ayaklanmalar ve protestolar görüyorsanız, bunun nedeninin insanların halkın kendi çıkarlarına uygun olmadığını düşündüğü beceriksiz politikalar izlemesi olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Sunak hükümeti, 2023 yılında elektrikli araçların ve temiz ev ısıtma sistemlerinin piyasaya sürülmesini etkileyen birtakım hedeflerinde geri adımlar attığında ‘yeşil dönüşüm’ destekçilerini hayal kırıklığına uğratmıştı.

Birleşik Krallık, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etmeyi hedefliyor ancak Sunak, nüfusa önemli maliyetler getirmeyen ve faydalı olacak bir yaklaşım çağrısında bulunuyor.

Coutinho’nun elektrikli ısı pompası satışları için hükümet kotalarını karşılamayamama durumunda, kazan üreticilerine para cezası verme planlarını geri plana atarak yeni bir ‘U dönüşü’ yapmayı düşündüğü iddia ediliyor.

Üreticiler, fiyatlarda artırmaya giderek para cezalarını tüketicilere yansıtmakla tehdit etmişti.

Politikanın yürürlükte kalıp kalmayacağı sorusuna Coutinho hiçbir garanti vermedi ancak insanları yeşile dönmeye "onları zorlayarak veya cezalandırarak değil", destekleyerek ikna etmek istediğini belirtti.

Bakan Coutinho, “Ayrıntılar hakkında yorum yapamam, ancak zamanı gelince bizden daha fazlasını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.